Tartalom kihagyása Oldalsáv kihagyása Lábléc kihagyása
Hankó Balázs

HU-rizont program: 8 milliárd forint támogatás hazai egyetemek nemzetközi léptékű kutatásaihoz

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) új pályázata 8 milliárd forint keretösszeggel támogatja, hogy kiváló magyar műhelyek vezetésével olyan nemzetközi kutatási projektek induljanak a világ legkiválóbb egyetemeinek és kutatóintézeteinek közreműködésével, amelyek Magyarország és ezen keresztül a nagyvilág számára egyaránt fontos társadalmi és gazdasági kihívások megoldására fókuszálnak. A gazdaság és a…

Tovább olvasok

Másodpercenkénti mobilhulladék – Miért nem hasznosítják újra?

Eladás, adományozás, ártalmatlanítás vagy újrahasznosítás. Erre szólítják fel a lakosságot az osztrák hulladékkezelő cégek. Egy friss tanulmány szerint az osztrákok 80 százaléka megtart ruhát, mobiltelefont, gyerekjátékot vagy háztartási gépet még akkor is, ha már nincs szüksége mindezekre. Viszont éppen ezért a körkörös gazdaság értékes nyersanyagokat veszít el.

Tovább olvasok

Tanösvény a város fölött – A hasznos hulladék útja

A fővárosban ilyenkor tavasszal a Gellért-hegy mutatja legszebben, hogy a kikelet melyik fázisában járunk éppen. A város legtöbb pontjáról látható, 235 méter magas „hegy” a virágzó fák habjaiba burkolózik, a rügyek színpompáját mutatja, majd elkezd zöldbe borulni. Érdemes sétára indulni a hegyen, bármelyik arcát mutatja is, és megcsodálni az éledő természetet, és persze a fentről kibontakozó várost is. Kevesen tudják azonban, hogy mindemellett a hulladékok helyes kezeléséről is tanulhatunk a Gellért-hegyen.

Tovább olvasok

Nem csak cseppje a kincs! – Szőlőtörkölyből immunerősítő és gyógyszer

A szüreti időszak beköszöntével egyre nagyobb az érdeklődés a bor és a hozzá kapcsolódó tevékenységek irányában. Így újra és újra előkerülnek a két tábor szószólói, akik például a bor fogyasztására buzdítanak, illetve annak ellenzői. Ha a két tábor között nem is tudunk (akarunk) igazságot tenni, de jelen cikkünkben néhány olyan tudományosan is megalapozott tényt, illetve új irányt szeretnénk bemutatni, melyek a borhoz, annak készítéséhez, illetve hulladékanyagaihoz kötődnek.

 

Tovább olvasok

Mi lesz az akkuhulladékokkal? – Elkészült a szabályozás

Miután 2022 decemberében ideiglenes megállapodásra jutott az Európai Parlamenttel, az Európai Tanács július 10-én új rendeletet fogadott el, amely megerősíti az akkumulátorokra és a hulladékká vált elemekre vonatkozó fenntarthatósági szabályokat. A rendelet az elemek teljes életciklusára kiterjed – a gyártástól az újrahasználaton át az újrafeldolgozásig –, biztosítva, hogy azok biztonságosak, fenntarthatóak és versenyképesek legyenek.

Tovább olvasok

Komposzt-kardigán

A műanyagokat vagy abból készült használati eszközöket nagyrészt tartósságuk, vegyszerekkel, fénnyel és mikrobákkal szembeni ellenálló-képességük teszi vonzóvá. Az elmúlt évtizedek műanyag-centrikus világot teremtettek, de egyre világosabbá válik, hogy a hulladékkezelés okán egyre nagyobb környezeti gonddal kell szembenéznünk. Pozitív tulajdonságaik riasztó problémává válnak, ha újrahasznosításuk, lebomlásuk vagy környezeti, egészségügyi hatásuk kerül szóba.

Tovább olvasok

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/