Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Természet Világa – 153. évfolyam 12. lapszám (digitális)

900Ft

A Természet Világa a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) havonta megjelenő folyóirata, legfontosabb feladatának a magyar vonatkozású tudományos eredmények tudománynépszerűsítő célú közlését tekinti. A lap sokszínű, gazdagon illusztrált, emellett hűen őrzi a korábbi évtizedekre jellemző magas színvonalat és nyelvi igényességet. Szerzői között a magyar tudományos élet meghatározó alakjai sorakoznak, akik mind a Kárpát-medencében, mind a világ más tájain a hazai természet- és műszaki tudományok hírnevét öregbítik. Szakszerkesztői a természettudományok különböző területein és a kommunikáció tudományában képzett szakemberek.

A folyóiratban a tudományos eredmények bemutatásának teljességre való törekvése mellett könnyedebb, olvasmányosabb témák is helyet kapnak, így az egy-egy tudományterületben elmélyülni szándékozó kutatók, mérnökök, tanárok ugyanúgy megtalálják a kedvükre való olvasmányt, mint az egyetemi hallgatók vagy a középiskolások. Utóbbi célcsoporttal a lap kiemelten foglalkozik és cikkei, diákpályázatai révén ösztönzi a természet- és műszaki tudományok iránt elkötelezett tanulókat önálló tapasztalatok gyűjtésére és azok értelmezésére, az eredmények értékelésére, írásos beszámoló készítésére, egyszersmind a kutatói pályára.

A folyóiratot 1869-ben a TIT Magyar Természettudományi Társulat akkori főtitkára, Szily Kálmán alapította azzal a célkitűzéssel, hogy a lap magyar nyelvű írásaival a természettudományos ismereteket terjessze hazánkban. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat kötelékében, neves kutatókból álló szerkesztőbizottság közreműködése és elismert szerkesztők munkája révén a folyóirat napjainkra a hazai tudományos ismeretterjesztés egyik meghatározó szereplőjévé vált. Működését 2004-ben Magyar Örökség Díjjal, 2013-ban Millenniumi Díjjal ismerték el.

Leírás

A Természet Világa folyóirat 2022. 12. lapszámának digitális változata

 

Sonkoly Judit: Potyautasok a kertészeti kereskedelemben –
Magterjesztés segítséggel 530
Szentpéteri László: Artemis és társai – Vissza a holdra! 537
Kutrovátz Gábor: A csillagok geometriai távolságmérésének története –
Az éves parallaxis nyomában 542
Farkas Csaba: A pataksügér vagy valsányi kölönte –
A világ egyik legritkább halának megmentéséért 548
Trupka Zoltán: Ami a szalagcímek mögött van –
Bevezetés a csillagászatba – feladatokkal és megoldásokkal 552
Hollósy Ferenc: A magnetit – A 2022. Év ásványa 553
Kereszturi Ákos: Kutatóhelikoptert a Vörös bolygóra! –
Víz keresése a Marson 557
Szabad János – Zádori János: Az aneuploidia eredete –
A kevesebb és a több sem jó 560
Tuska Ágnes: Pólya György emlékidézése –
Egy tatabányai iskolai névadóra 568
Szoucsek Ádám: Víztiszta haszon – Mihez kezdjünk a túláradó szennyel? 570
Pályázati felhívás 572
Folyóiratszemle (Landy-Gyebnár Mónika) 573

További információk

Évszám

2022

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/