Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Valóság – 2024/4. (digitális)

1 100Ft

A Valóság, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) társadalomtudományi folyóirata először 1958 végén, decemberben jelent meg. Az akkor még kéthavi lapot azzal a céllal indította útnak a szerkesztőbizottság, hogy címének megfelelően a valóság mélyebb megértésének, a progresszív társadalmi gondolat terjesztésének orgánuma legyen.

Alcímében előbb a TIT társadalomtudományi folyóiratának, majd csak a TIT havi folyóiratának nevezte önmagát, azaz végig kötődött alapítójához, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulathoz, mely magát az 1841-ben alapított Királyi Magyar Természettudományi Társaság, és az 1901-ben megalakult Társadalomtudományi Társaság utódjának tekinti.

 

Az 1964 januárjától havilappá vált Valóság napjainkban is feladatának tartja, hogy behatóan és közérthetően foglalkozzon hazánk és a nagyvilág gazdasági, politikai, történelmi, kulturális és ideológiai kérdéseivel, s tájékoztassa olvasóit valamennyi társadalomtudomány és az azokhoz kapcsolódó természettudományi diszciplína legújabb és legfontosabb eredményeiről.

Az 1989 utáni időszaktól a szerkesztőségi álláspont szerint a Valóság – profiljából adódóan – nem foglalkozik napi politikával, ekképp hazai és külhoni szerzőgárdája nem ettől függően verbuválódik. A sokoldalú tájékoztatás igényéből következően a lap nem akarja helyettesíteni egyetlen tudományos folyóirat tevékenységét sem, hiszen a társadalomtudományi ismeretek magas szintű terjesztését tekinti fő feladatának.

Mindazonáltal a folyóirat nemcsak a történelem, a nyelvtudomány, a jogtudomány, a szociológia vagy éppen a filozófia témaköreiből merít, hanem igyekszik problémaérzékeny cikkeket is közölni, például a zöldenergia, a robottechnika, a művészet, a viselkedés- és környezetkultúra, az ökológiai és demográfiai krízisek témáiban.

Tekintse meg a lap tartalomjegyzékét lejjebb görgetve a termék leírásánál, vagy a termékgalériában!

Digitálisan letölthető termékeink esetében a letöltendő fájlt egyedi azonosítóval látjuk el, egy vásárlást követően egy felhasználó legfeljebb három alkalommal töltheti le a megvásárolt terméket.

Leírás

A Valóság folyóirat 2024. 4. lapszámának digitális változata

Varga Csaba: Következetesség kormányzatban, biztos mércetalálás a jogban –  Avagy az egész és a rész felfogásmódjai 1
SZÁZADOK
Pap Krisztián: Nagy-Britannia szerepe az I. világháború kirobbantásában 3. rész 14
Rigó Balázs: „Bürokratikus vízfej volt”  – Az 1956-os forradalom és szabadságharc következményei  az állami sportirányításban 38
MŰHELY
Keresztes Csaba: Élet és halál a születés előtt 57
Hermann Szabolcs: A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye népénekeinek gyűjteménye: Téged, Isten, dicsérünk 65
Horváth Ágnes: Liszt-barát karnagyok a pesti belvárosi  főtemplomban – Bräuer Ferenc (1799–1871) 72
Draskóczy Balázs: Draskóczy László, a református egyházzene hűséges alkotómunkása 88
Tóth Dalma: A szociális reprezentációk narratív szerveződése az élettörténetekben 106
NAPLÓ ÉS KRITIKA
Paár Ádám: Kirándulás Közép-Európa havasi legelőin 115
Zsebők Csaba: A vidék hagyományos megtartó erői elleni bolsevik sajtóhadjárat 119
KÜLFÖLDI FOLYÓIRATOKBÓL
David J. Siegel: Lekapcsolódás (120)

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/