Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Valóság – 2023/12. (digitális)

1 100Ft

A Valóság, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) társadalomtudományi folyóirata először 1958 végén, decemberben jelent meg. Az akkor még kéthavi lapot azzal a céllal indította útnak a szerkesztőbizottság, hogy címének megfelelően a valóság mélyebb megértésének, a progresszív társadalmi gondolat terjesztésének orgánuma legyen.

Alcímében előbb a TIT társadalomtudományi folyóiratának, majd csak a TIT havi folyóiratának nevezte önmagát, azaz végig kötődött alapítójához, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulathoz, mely magát az 1841-ben alapított Királyi Magyar Természettudományi Társaság, és az 1901-ben megalakult Társadalomtudományi Társaság utódjának tekinti.

 

Az 1964 januárjától havilappá vált Valóság napjainkban is feladatának tartja, hogy behatóan és közérthetően foglalkozzon hazánk és a nagyvilág gazdasági, politikai, történelmi, kulturális és ideológiai kérdéseivel, s tájékoztassa olvasóit valamennyi társadalomtudomány és az azokhoz kapcsolódó természettudományi diszciplína legújabb és legfontosabb eredményeiről.

Az 1989 utáni időszaktól a szerkesztőségi álláspont szerint a Valóság – profiljából adódóan – nem foglalkozik napi politikával, ekképp hazai és külhoni szerzőgárdája nem ettől függően verbuválódik. A sokoldalú tájékoztatás igényéből következően a lap nem akarja helyettesíteni egyetlen tudományos folyóirat tevékenységét sem, hiszen a társadalomtudományi ismeretek magas szintű terjesztését tekinti fő feladatának.

Mindazonáltal a folyóirat nemcsak a történelem, a nyelvtudomány, a jogtudomány, a szociológia vagy éppen a filozófia témaköreiből merít, hanem igyekszik problémaérzékeny cikkeket is közölni, például a zöldenergia, a robottechnika, a művészet, a viselkedés- és környezetkultúra, az ökológiai és demográfiai krízisek témáiban.

Tekintse meg a lap tartalomjegyzékét lejjebb görgetve a termék leírásánál, vagy a termékgalériában!

Digitálisan letölthető termékeink esetében a letöltendő fájlt egyedi azonosítóval látjuk el, egy vásárlást követően egy felhasználó legfeljebb három alkalommal töltheti le a megvásárolt terméket.

Leírás

A Valóság folyóirat 2023. 12. lapszámának digitális változata

Kucsera Tamás Gergely: 150 éve született gróf Bánffy Miklós 1
Cseporán Zsolt – Kollarik Tamás – Petri Zsolt: A magyar animációoktatás strukturális változásai és fejlődési irányai 3. rész 12

SZÁZADOK
Erős Vilmos: Mályusz Elemér: Visszaemlékezések – Recenzió és reflexiók 16
Vizvári Béla: A ciprusi problémáról és a Földközi-tenger keleti medencéjéről 4. rész 27

MŰHELY
Huszti Elek: Álom vagy valóság? – Digitális oktatás a romák körében 2. rész 57
Ménes András: Százhúsz éve született Neumann János 72
Hágen András: Neumann János öröksége. A játékelmélet alkalmazása a történelem- és hadtudományban 76
Ménes András: Dubrovay László 80 81
Kaszás Nikoletta – Keller Krisztina: Látni, mielőtt eltűnik – A last chance turizmus megjelenése és jellemzői 87

Az egyházzene történetei konferencia 92

Potyó István: Ruzitska György miséi 1. rész 93

NAPLÓ ÉS KRITIKA
Tefner Zoltán: Hagyományos lengyelbarátság kontra érdekbeszámítás – Lengyelkérdés Magyarországon az első világháborúban 107

Demográfia 2.0 programra van szükség a népességfogyás megállításához 127

 

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/