Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Természet Világa – 154. évfolyam 9. lapszám (digitális)

1 100Ft

A Természet Világa a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) havonta megjelenő folyóirata, legfontosabb feladatának a magyar vonatkozású tudományos eredmények tudománynépszerűsítő célú közlését tekinti. A lap sokszínű, gazdagon illusztrált, emellett hűen őrzi a korábbi évtizedekre jellemző magas színvonalat és nyelvi igényességet. Szerzői között a magyar tudományos élet meghatározó alakjai sorakoznak, akik mind a Kárpát-medencében, mind a világ más tájain a hazai természet- és műszaki tudományok hírnevét öregbítik. Szakszerkesztői a természettudományok különböző területein és a kommunikáció tudományában képzett szakemberek.

A folyóiratban a tudományos eredmények bemutatásának teljességre való törekvése mellett könnyedebb, olvasmányosabb témák is helyet kapnak, így az egy-egy tudományterületben elmélyülni szándékozó kutatók, mérnökök, tanárok ugyanúgy megtalálják a kedvükre való olvasmányt, mint az egyetemi hallgatók vagy a középiskolások. Utóbbi célcsoporttal a lap kiemelten foglalkozik és cikkei, diákpályázatai révén ösztönzi a természet- és műszaki tudományok iránt elkötelezett tanulókat önálló tapasztalatok gyűjtésére és azok értelmezésére, az eredmények értékelésére, írásos beszámoló készítésére, egyszersmind a kutatói pályára.

A folyóiratot 1869-ben a TIT Magyar Természettudományi Társulat akkori főtitkára, Szily Kálmán alapította azzal a célkitűzéssel, hogy a lap magyar nyelvű írásaival a természettudományos ismereteket terjessze hazánkban. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat kötelékében, neves kutatókból álló szerkesztőbizottság közreműködése és elismert szerkesztők munkája révén a folyóirat napjainkra a hazai tudományos ismeretterjesztés egyik meghatározó szereplőjévé vált. Működését 2004-ben Magyar Örökség Díjjal, 2013-ban Millenniumi Díjjal ismerték el.

Leírás

A Természet Világa folyóirat 2023. 9. lapszámának digitális változata

ZACHAR ISTVÁN: Eukarióták eredete – A felemelkedés (1. rész) 386
BABINSZKI EDIT: Földismei bányászegylet – 175 éves a Magyarhoni Földtani Társulat 393
KOVÁCS LÁSZLÓ: James Prescott Joule – Sörfőző volt nagyapja, apja és ő maga is 399
P. B.: Újrahasznosítás százötven éve – Hulladékgazdálkodás a Természettudományi Közlönyben 406
Pályázati felhívás 409
MACZÁK MÁRTON: New York City létrejötte – 125 éve történt (2.rész) 410
FARKAS CSABA: Kedvező bucó-hírek Mohácsról – Gyakoribbak lehetnek, mint eddig hitték 416
MÁRKUS BÁLINT: Élőszövet az üvegvázon – Kovamoszatok fényképeken 418
Körforgásos gazdálkodás 426
FÖLDTUDOMÁNYI FIGYELŐ (Szoucsek Ádám) 427
DIÁKMELLÉKLET (Tratnyek Sára: A Dráva változó mozgású vizének életet, életteret befolyásoló hatása lakóhelyem, Vízvár térségében) 431
FOLYÓIRATSZEMLE (Landy-Gyebnár Mónika) 438

További információk

Évszám

2022

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/