Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Természet Világa – 154. évfolyam 5. lapszám (digitális)

1 100Ft

A Természet Világa a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) havonta megjelenő folyóirata, legfontosabb feladatának a magyar vonatkozású tudományos eredmények tudománynépszerűsítő célú közlését tekinti. A lap sokszínű, gazdagon illusztrált, emellett hűen őrzi a korábbi évtizedekre jellemző magas színvonalat és nyelvi igényességet. Szerzői között a magyar tudományos élet meghatározó alakjai sorakoznak, akik mind a Kárpát-medencében, mind a világ más tájain a hazai természet- és műszaki tudományok hírnevét öregbítik. Szakszerkesztői a természettudományok különböző területein és a kommunikáció tudományában képzett szakemberek.

A folyóiratban a tudományos eredmények bemutatásának teljességre való törekvése mellett könnyedebb, olvasmányosabb témák is helyet kapnak, így az egy-egy tudományterületben elmélyülni szándékozó kutatók, mérnökök, tanárok ugyanúgy megtalálják a kedvükre való olvasmányt, mint az egyetemi hallgatók vagy a középiskolások. Utóbbi célcsoporttal a lap kiemelten foglalkozik és cikkei, diákpályázatai révén ösztönzi a természet- és műszaki tudományok iránt elkötelezett tanulókat önálló tapasztalatok gyűjtésére és azok értelmezésére, az eredmények értékelésére, írásos beszámoló készítésére, egyszersmind a kutatói pályára.

A folyóiratot 1869-ben a TIT Magyar Természettudományi Társulat akkori főtitkára, Szily Kálmán alapította azzal a célkitűzéssel, hogy a lap magyar nyelvű írásaival a természettudományos ismereteket terjessze hazánkban. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat kötelékében, neves kutatókból álló szerkesztőbizottság közreműködése és elismert szerkesztők munkája révén a folyóirat napjainkra a hazai tudományos ismeretterjesztés egyik meghatározó szereplőjévé vált. Működését 2004-ben Magyar Örökség Díjjal, 2013-ban Millenniumi Díjjal ismerték el.

Leírás

A Természet Világa folyóirat 2023. 5. lapszámának digitális változata

Dömölki Bálint: A cselekvő ember és az elefántcsonttorony – Neumann János kettős élete 194
Simonovits András: Neumann János játékelméleti öröksége – Játékok a valóságban 200
Hangya Balázs: A mesterséges intelligencia és az agy – Az idegtudomány és az informatika párbeszéde 204
Varga János: János mint hadmérnök – A legsokoldalúbb matematikus 207
Kömlődi Ferenc: A sejtautomata története a kvantumszámítógépig – Életjátékok 214
Kovács László: Az IAS-gép – Neumann János az Amerikai Nemzeti Történeti Múzeumban 221
Selmeczi György: Neumann-miliő a szülői házban – Tárgyak – történettel 228
S. A.: Ember a jövőből – Egy recenzió szemlézése 234
Szöllősi-Nagy András: Programozott grafikák – Csízy László kötetéről 237
Falus András: Gondolatok egy új könyv margójára – Hargittai Balázs-Hargittai István: Idézhető Neumann János 238
Neumann 120 – tematikus számunk zárszava 239

 

További információk

Évszám

2022

Hírlevél

* kötelező mezők






Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/