X

Építs hulladékból csodát! – Pályázati felhívás

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és az Élet és Tudomány hetilap szerkesztősége a hulladékgazdálkodással kapcsolatos ismeretek terjesztése és a körforgásos gazdaság népszerűsítése érdekében pályázatot hirdet középiskolások számára.

A pályázat célja: olyan alkotások – használati tárgyak, gépek, dísztárgyak, emléktárgyak, ajándéktárgyak, játékok stb. – csoportos elkészítése, amelyek alapanyagául újrahasznosítható hulladékok, melléktermékek szolgálnak.

A pályázaton olyan, minimálisan 3 fős csoportok – baráti vagy osztályközösségek – indulhatnak, amelyek tagjainak a többségét a 2022/2023-as tanévben középiskolai tanulók alkotják. A csoportok az alkotásokat elkészíthetik önállóan vagy tanári segítséggel, ez utóbbi esetben kérjük feltüntetni a mentortanár nevét is.

Pályázni az alkotásról készült fényképpel vagy az alkotási folyamatot megörökítő, legfeljebb 5 felvételből álló fotósorozattal lehet.

A pályamunkákat e-mail formájában lehet benyújtani az eltud@eletestudomany.hu címre. Kérjük, hogy a pályázók az e-mail tárgyaként tüntessék fel: Építs hulladékból csodát! Az e-mail törzsében szerepeljen az alkotás címe, az alapanyag – az újrahasznosítandó hulladék – megnevezése, az alkotó csapat neve és elérhetősége, tagjainak névsora és a mentor tanár neve (ha tanári segítséggel készült a pályamű). Az e-mail mellékleteként kell beküldeni az 1-5 színes fotóból álló képes dokumentációt, minden képet külön csatolmányként. Egy kép mérete nem haladhatja meg az 1 MB-ot. A fotó készülhet fényképezőgéppel vagy okostelefonnal is.

A felhívás nem fotópályázat, tehát a zsűri nem elsősorban a fénykép minőségét, hanem a létrehozott alkotás ötletességét kívánja díjazni.


A pályázathoz háttérismereteket találhat az Élet és Tudomány hetilapban és a Természet Világa folyóiratban. Ajánlott olvasmányok a lapunkban a témában megjelent cikkek lehetnek, például a Hulladékszolárium (ÉT 2023/6), Plasztikkúra (ÉT 2023/6), Fogkeféből pad (ÉT 2023/6), Papírt papírból (ÉT 2023/8), Ételünk utóélete (ÉT 2023/9), Hasznosítsunk tudatosan (ÉT 2023/16), A bioműnyagok újrahasznosítása (ÉT 2023/17), Szemét Földön-égen (Természet Világa 2023/4) című cikkeink, de a pályázaton részt vehet pusztán saját ötletei alapján is.


Az elkészült alkotások elismerésére összesen 250 000 Ft értékű vásárlási utalványt tartalmazó nyereményalap áll rendelkezésre, amelynek felosztásáról a zsűri dönt.

A zsűri 50 000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal kívánja elismerni a legjobb, mentor tanári közreműködéssel készülő pályamunka létrejöttét segítő pedagógus munkáját.

A pályázatok beküldési határideje: 2023. június 15.

A pályázók a pályamű beküldésével egyben hozzájárulnak a fényképek ellenszolgáltatás nélküli közzétételéhez az Élet és Tudomány hetilap nyomtatott és online felületein.

A pályázat szabályzata és adatvédelmi nyilatkozata megtalálható: eletestudomany.hu/epitshulladekbol/.

A KEHOP-3.1.5-21-2021-00003. sz. projektet támogatta Magyarország Kormánya és az Európai Unió.
X

A felhasználói élmény érdekében sütiket használ oldalunk

Weboldalunk a felhasználói élmény fokozása érdekében cookiekat használ Részleteket adatkezelési tájékoztatónkban talál.

Adatkezlési tájékoztató