Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Valóság – 2024/7. (digitális)

1 100Ft

A Valóság, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) társadalomtudományi folyóirata először 1958 végén, decemberben jelent meg. Az akkor még kéthavi lapot azzal a céllal indította útnak a szerkesztőbizottság, hogy címének megfelelően a valóság mélyebb megértésének, a progresszív társadalmi gondolat terjesztésének orgánuma legyen.

Alcímében előbb a TIT társadalomtudományi folyóiratának, majd csak a TIT havi folyóiratának nevezte önmagát, azaz végig kötődött alapítójához, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulathoz, mely magát az 1841-ben alapított Királyi Magyar Természettudományi Társaság, és az 1901-ben megalakult Társadalomtudományi Társaság utódjának tekinti.

 

Az 1964 januárjától havilappá vált Valóság napjainkban is feladatának tartja, hogy behatóan és közérthetően foglalkozzon hazánk és a nagyvilág gazdasági, politikai, történelmi, kulturális és ideológiai kérdéseivel, s tájékoztassa olvasóit valamennyi társadalomtudomány és az azokhoz kapcsolódó természettudományi diszciplína legújabb és legfontosabb eredményeiről.

Az 1989 utáni időszaktól a szerkesztőségi álláspont szerint a Valóság – profiljából adódóan – nem foglalkozik napi politikával, ekképp hazai és külhoni szerzőgárdája nem ettől függően verbuválódik. A sokoldalú tájékoztatás igényéből következően a lap nem akarja helyettesíteni egyetlen tudományos folyóirat tevékenységét sem, hiszen a társadalomtudományi ismeretek magas szintű terjesztését tekinti fő feladatának.

Mindazonáltal a folyóirat nemcsak a történelem, a nyelvtudomány, a jogtudomány, a szociológia vagy éppen a filozófia témaköreiből merít, hanem igyekszik problémaérzékeny cikkeket is közölni, például a zöldenergia, a robottechnika, a művészet, a viselkedés- és környezetkultúra, az ökológiai és demográfiai krízisek témáiban.

Tekintse meg a lap tartalomjegyzékét lejjebb görgetve a termék leírásánál, vagy a termékgalériában!

Digitálisan letölthető termékeink esetében a letöltendő fájlt egyedi azonosítóval látjuk el, egy vásárlást követően egy felhasználó legfeljebb három alkalommal töltheti le a megvásárolt terméket.

Kategóriák: , Product ID: 19071

Leírás

A Valóság folyóirat 2024. 7. lapszámának digitális változata

Balázs Géza: A szimbolikus magyar „nyelvtörvény” 1
SZÁZADOK
Kollár János Miklós: Állambiztonsági adalékok. Taróczy Nándor életéhez és működéséhez 12
Papp Ádám: A turáni eszmekör recepciója és kritikája a Horthy-korszak katolikus és protestáns sajtójában 19
MŰHELY
Kiss Zoltán Károly: A megújuló szerzői jogi szabályozás hatása az alkotók díjazására, különös tekintettel a vizuális és az audiovizuális szektorra 1. rész 35
Király Béla: A kastély hűvös árnyékában – interjú Garda Dezső történésszel 61
Keresztes Csaba: Gondolatok az önrendelkezési jog korlátairól, avagy az individualizmus és a kollektivizmus kényes egyensúlya 67
Gazdag László: A versenyképesség kulcsa a szerkezetpolitika 75
Ménes András: Rosalind Franklin – megkülönböztetések kereszteződésében 78
Előszó 80
B. Horváth Andrea: Visszatekintés – zene a katedrán 81
Hartyányi Judit: Az első gyermekkari Kodály-esten szereplő  népdalfeldolgozások és azok további élete az iskolai nevelésben 95
NAPLÓ ÉS KRITIKA
Hamar István: Kapcsolataim a csehtestvérekkel 102
Szegedi László: A moldvai csángó mondahagyomány kézikönyve 106
KÜLFÖLDI FOLYÓIRATOKBÓL
Fraser Nelson: Átstrukturált gyermekkor (110) India Bourke – Lucy Sherriff: Helyi élelmiszerek sovány pénztárcával (112)
Owen Hatherly: Háborúk a modern építészetben (118)
Hatalmas kárt okozhatnak a csalók, ha nem figyelünk! 127

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/