Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Valóság – 2024/3. (digitális)

1 100Ft

A Valóság, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) társadalomtudományi folyóirata először 1958 végén, decemberben jelent meg. Az akkor még kéthavi lapot azzal a céllal indította útnak a szerkesztőbizottság, hogy címének megfelelően a valóság mélyebb megértésének, a progresszív társadalmi gondolat terjesztésének orgánuma legyen.

Alcímében előbb a TIT társadalomtudományi folyóiratának, majd csak a TIT havi folyóiratának nevezte önmagát, azaz végig kötődött alapítójához, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulathoz, mely magát az 1841-ben alapított Királyi Magyar Természettudományi Társaság, és az 1901-ben megalakult Társadalomtudományi Társaság utódjának tekinti.

 

Az 1964 januárjától havilappá vált Valóság napjainkban is feladatának tartja, hogy behatóan és közérthetően foglalkozzon hazánk és a nagyvilág gazdasági, politikai, történelmi, kulturális és ideológiai kérdéseivel, s tájékoztassa olvasóit valamennyi társadalomtudomány és az azokhoz kapcsolódó természettudományi diszciplína legújabb és legfontosabb eredményeiről.

Az 1989 utáni időszaktól a szerkesztőségi álláspont szerint a Valóság – profiljából adódóan – nem foglalkozik napi politikával, ekképp hazai és külhoni szerzőgárdája nem ettől függően verbuválódik. A sokoldalú tájékoztatás igényéből következően a lap nem akarja helyettesíteni egyetlen tudományos folyóirat tevékenységét sem, hiszen a társadalomtudományi ismeretek magas szintű terjesztését tekinti fő feladatának.

Mindazonáltal a folyóirat nemcsak a történelem, a nyelvtudomány, a jogtudomány, a szociológia vagy éppen a filozófia témaköreiből merít, hanem igyekszik problémaérzékeny cikkeket is közölni, például a zöldenergia, a robottechnika, a művészet, a viselkedés- és környezetkultúra, az ökológiai és demográfiai krízisek témáiban.

Tekintse meg a lap tartalomjegyzékét lejjebb görgetve a termék leírásánál, vagy a termékgalériában!

Digitálisan letölthető termékeink esetében a letöltendő fájlt egyedi azonosítóval látjuk el, egy vásárlást követően egy felhasználó legfeljebb három alkalommal töltheti le a megvásárolt terméket.

Leírás

A Valóság folyóirat 2024. 3. lapszámának digitális változata

Trembeczki István: Klímaváltozás és civilizáció – Az ökológiai krízis eseménytörténeti tanulságai 1
SZÁZADOK
Pap Krisztián: Nagy-Britannia szerepe az I. világháború kirobbantásában 2. rész 11
MŰHELY
Frenyó Zoltán: Kell-e a vallás?
  Hume és Cicero vallásfilozófiájának különbsége 2. rész 30
Bódi Stefánia: Az impeachment eljárás
  az Amerikai Egyesült Államok alkotmányos rendszerében 48
Néma Judit-Eszter: „Az íriszembe amit beégettem…”
  Egy világutazó asszisztensnő narratív életútja 58
Iványi Márton: Kard és békejobb. Barátság és testvériség a magyar–török háborúk évszázadai alatt a szépirodalom tükrében 77
Fülöp-Székely Anita: A szülői bevonódás a tőkeelméletek kontextusában 83
Adorján Dávid Attila: Hova tovább Európa? 89
Ménes András: Kétszáz éve született Gustav Kirchhoff 101
 P. Cselényi István : A Magyar Nyolcas – A Magyar Görögkatolikus Egyház énekeinek eredete 103
NAPLÓ ÉS KRITIKA
Somorjai Ádám OSB: A Mindszenty-vita újabb fordulata 114
KÜLFÖLDI FOLYÓIRATOKBÓL
Rebecca Struthers: Az órák hatása emberi világunkra (119) Stephanie Hanes: Fiatal farmerek és megújuló földek Portugáliában (122)
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! 128

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/