Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Valóság – 2024/2. (digitális)

1 100Ft

A Valóság, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) társadalomtudományi folyóirata először 1958 végén, decemberben jelent meg. Az akkor még kéthavi lapot azzal a céllal indította útnak a szerkesztőbizottság, hogy címének megfelelően a valóság mélyebb megértésének, a progresszív társadalmi gondolat terjesztésének orgánuma legyen.

Alcímében előbb a TIT társadalomtudományi folyóiratának, majd csak a TIT havi folyóiratának nevezte önmagát, azaz végig kötődött alapítójához, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulathoz, mely magát az 1841-ben alapított Királyi Magyar Természettudományi Társaság, és az 1901-ben megalakult Társadalomtudományi Társaság utódjának tekinti.

 

Az 1964 januárjától havilappá vált Valóság napjainkban is feladatának tartja, hogy behatóan és közérthetően foglalkozzon hazánk és a nagyvilág gazdasági, politikai, történelmi, kulturális és ideológiai kérdéseivel, s tájékoztassa olvasóit valamennyi társadalomtudomány és az azokhoz kapcsolódó természettudományi diszciplína legújabb és legfontosabb eredményeiről.

Az 1989 utáni időszaktól a szerkesztőségi álláspont szerint a Valóság – profiljából adódóan – nem foglalkozik napi politikával, ekképp hazai és külhoni szerzőgárdája nem ettől függően verbuválódik. A sokoldalú tájékoztatás igényéből következően a lap nem akarja helyettesíteni egyetlen tudományos folyóirat tevékenységét sem, hiszen a társadalomtudományi ismeretek magas szintű terjesztését tekinti fő feladatának.

Mindazonáltal a folyóirat nemcsak a történelem, a nyelvtudomány, a jogtudomány, a szociológia vagy éppen a filozófia témaköreiből merít, hanem igyekszik problémaérzékeny cikkeket is közölni, például a zöldenergia, a robottechnika, a művészet, a viselkedés- és környezetkultúra, az ökológiai és demográfiai krízisek témáiban.

Tekintse meg a lap tartalomjegyzékét lejjebb görgetve a termék leírásánál, vagy a termékgalériában!

Digitálisan letölthető termékeink esetében a letöltendő fájlt egyedi azonosítóval látjuk el, egy vásárlást követően egy felhasználó legfeljebb három alkalommal töltheti le a megvásárolt terméket.

Kategóriák: , Product ID: 18767

Leírás

A Valóság folyóirat 2024. 2. lapszámának digitális változata

Varga Csaba: A jog társadalmi környezete és érzékelésének lehetőségei 1
SZÁZADOK
Pászti Ágnes: Kisfaludy Atala és Kötcse társadalma 19
Pap Krisztián: Nagy-Britannia szerepe az I. világháború kirobbantásában 1. rész 34
MŰHELY
Frenyó Zoltán: Kell-e a vallás?  Hume és Cicero vallásfilozófiájának különbsége 1. rész 50
Ménes András: Száznegyven éve hunyt el Gregor Mendel 65
Solti Ágnes: Peru: a politikai válság és a gazdasági csoda párhuzamossága 67
Szabó Balázs: Ó és új: Gárdonyi Zsolt művészete 82
Bódiss Tamás: Az új magyar református énekeskönyv nemzetközi és ökumenikus vonatkozásai 89
NAPLÓ ÉS KRITIKA
Schlett András: Egy tanúságtevő élet a közjó szolgálatában 97
KÜLFÖLDI FOLYÓIRATOKBÓL
Dan Hitchens: Gyarapodó – és fogyatkozó – egyházak az Egyesült Királyságban (101) Franz Lidz: Egy „felvillanyozóan őszinte” múzeum visszább vesz (103) Zanny Minton Beddoes: Szemek és szagok (106) Mary Dejevsky: Mi a baj a szupermarketek önkiszolgáló kasszáival? (107) Katherine Lemasters – Lauren Brinkley-Rubinstein: Törvényszegés és áldatlan állapotok az amerikai börtönökben (109) Katie Mulkowsky: Beteg város (111) Norman Miller: Essen: Németország rút kiskacsájának sikertörténete (118) Son Hyemin: A dohányos nők és a koreai törvény (120) David Chaffetz: Nagyhatalmak árnyékában (122) Chris Lintott: Miért öregszünk másként egy repülőn  (124) Sean Thomas: Az útlevélpecsétek szépsége (125)
Mitől vonzó ma egy munkahely? 127

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/