Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Valóság – 2024/1. (digitális)

1 100Ft

A Valóság, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) társadalomtudományi folyóirata először 1958 végén, decemberben jelent meg. Az akkor még kéthavi lapot azzal a céllal indította útnak a szerkesztőbizottság, hogy címének megfelelően a valóság mélyebb megértésének, a progresszív társadalmi gondolat terjesztésének orgánuma legyen.

Alcímében előbb a TIT társadalomtudományi folyóiratának, majd csak a TIT havi folyóiratának nevezte önmagát, azaz végig kötődött alapítójához, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulathoz, mely magát az 1841-ben alapított Királyi Magyar Természettudományi Társaság, és az 1901-ben megalakult Társadalomtudományi Társaság utódjának tekinti.

 

Az 1964 januárjától havilappá vált Valóság napjainkban is feladatának tartja, hogy behatóan és közérthetően foglalkozzon hazánk és a nagyvilág gazdasági, politikai, történelmi, kulturális és ideológiai kérdéseivel, s tájékoztassa olvasóit valamennyi társadalomtudomány és az azokhoz kapcsolódó természettudományi diszciplína legújabb és legfontosabb eredményeiről.

Az 1989 utáni időszaktól a szerkesztőségi álláspont szerint a Valóság – profiljából adódóan – nem foglalkozik napi politikával, ekképp hazai és külhoni szerzőgárdája nem ettől függően verbuválódik. A sokoldalú tájékoztatás igényéből következően a lap nem akarja helyettesíteni egyetlen tudományos folyóirat tevékenységét sem, hiszen a társadalomtudományi ismeretek magas szintű terjesztését tekinti fő feladatának.

Mindazonáltal a folyóirat nemcsak a történelem, a nyelvtudomány, a jogtudomány, a szociológia vagy éppen a filozófia témaköreiből merít, hanem igyekszik problémaérzékeny cikkeket is közölni, például a zöldenergia, a robottechnika, a művészet, a viselkedés- és környezetkultúra, az ökológiai és demográfiai krízisek témáiban.

Tekintse meg a lap tartalomjegyzékét lejjebb görgetve a termék leírásánál, vagy a termékgalériában!

Digitálisan letölthető termékeink esetében a letöltendő fájlt egyedi azonosítóval látjuk el, egy vásárlást követően egy felhasználó legfeljebb három alkalommal töltheti le a megvásárolt terméket.

Kategóriák: , Product ID: 18663

Leírás

A Valóság folyóirat 2024. 1. lapszámának digitális változata

Cseporán Zsolt – Kollarik Tamás – Petri Zsolt: A magyar animációoktatás strukturális változásai és fejlődési irányai 4. rész 1

SZÁZADOK
Korencsi Attila: A szabadság védelmében. Nagy Miklós papköltő emlékezete 16

MŰHELY
Fülöp-Székely Anita: A szülői bevonódás hosszú távú hatásai. Egy narratív életútelemzés 24
Karikó Sándor: Smith munkafelfogásának filozófiai továbbgondolása. Smith, Hegel, Marx, Lukács György 40
Trembeczki István: Globális és lokális a környezetvédelemben – töprengések a Zöld filozófiáról 50
Mezei Balázs: Heidegger a Fekete füzetek tükrében 61
Potyó István: Ruzitska György miséi 2. rész 87
Fehér Anikó: Koudela Géza, az 1938-as budapesti Eucharisztikus Kongresszus himnuszának szerzője 104

NAPLÓ ÉS KRITIKA
Bolla Emőke: Farkas Beáta: A közgazdasági gondolkodás rövid története 110

Külföldi folyóiratokból
Maddy Savage – Benoît Derrier: Mit ettek a vikingek? (118) Zanny Minton Beddoes: Őszülő Ázsia (121) Ashraf Khalil: Irodából lakás? Washingtoni megoldások (123)

Valóság 2023. évi (LXVI. évfolyam) számainak tartalomjegyzéke 124

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/