Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Valóság – 2023/8. (digitális)

1 100Ft

A Valóság, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) társadalomtudományi folyóirata először 1958 végén, decemberben jelent meg. Az akkor még kéthavi lapot azzal a céllal indította útnak a szerkesztőbizottság, hogy címének megfelelően a valóság mélyebb megértésének, a progresszív társadalmi gondolat terjesztésének orgánuma legyen.

Alcímében előbb a TIT társadalomtudományi folyóiratának, majd csak a TIT havi folyóiratának nevezte önmagát, azaz végig kötődött alapítójához, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulathoz, mely magát az 1841-ben alapított Királyi Magyar Természettudományi Társaság, és az 1901-ben megalakult Társadalomtudományi Társaság utódjának tekinti.

 

Az 1964 januárjától havilappá vált Valóság napjainkban is feladatának tartja, hogy behatóan és közérthetően foglalkozzon hazánk és a nagyvilág gazdasági, politikai, történelmi, kulturális és ideológiai kérdéseivel, s tájékoztassa olvasóit valamennyi társadalomtudomány és az azokhoz kapcsolódó természettudományi diszciplína legújabb és legfontosabb eredményeiről.

Az 1989 utáni időszaktól a szerkesztőségi álláspont szerint a Valóság – profiljából adódóan – nem foglalkozik napi politikával, ekképp hazai és külhoni szerzőgárdája nem ettől függően verbuválódik. A sokoldalú tájékoztatás igényéből következően a lap nem akarja helyettesíteni egyetlen tudományos folyóirat tevékenységét sem, hiszen a társadalomtudományi ismeretek magas szintű terjesztését tekinti fő feladatának.

Mindazonáltal a folyóirat nemcsak a történelem, a nyelvtudomány, a jogtudomány, a szociológia vagy éppen a filozófia témaköreiből merít, hanem igyekszik problémaérzékeny cikkeket is közölni, például a zöldenergia, a robottechnika, a művészet, a viselkedés- és környezetkultúra, az ökológiai és demográfiai krízisek témáiban.

Tekintse meg a lap tartalomjegyzékét lejjebb görgetve a termék leírásánál, vagy a termékgalériában!

Digitálisan letölthető termékeink esetében a letöltendő fájlt egyedi azonosítóval látjuk el, egy vásárlást követően egy felhasználó legfeljebb három alkalommal töltheti le a megvásárolt terméket.

Leírás

A Valóság folyóirat 2023. 8. lapszámának digitális változata

 

 

 • Búcsú Károlyi Andrástól 1
 • Jean Renaud: Egalitarizmus és rejtett bosszúvágy 2
 • Jakabffy Imre: Egy fiatal térképész szemén keresztül
  Az 1946-os párizsi béketárgyalások (napló) 1. rész 17
 • Somorjai Ádám OSB: A visegrádi népek közös vonásairól 38
 • Szabó Kinga: A közösségi gazdaság
  mint a fenntartható fejlődés egyik alternatívája 48
 • Bruckner Éva: Ecseri, a mindent túlélő informális piac 61
 • Szalma József: A piacgazdálkodás (szerződési szabadság)
  és az intervenció (a szerződési szabadság magán- és közjogi korlátai)
  az európai és a magyar magánjogban 79
 • Hortobágyi Gyöngyvér: 50 év néptánc – Honnan hova? 101
 • Zsuráfszky Zoltán: A Balettintézettől a Magyar Nemzeti Táncegyüttesig 105
 • Huber Szebasztián: A szeretet és a hűség szociológiája 110
 • April Nowell: A jégkorszak gyermekei (113) Adrian Pabst: A balgaság egyetemei (120) Zanny Minton Beddoes: A kövérek földjén (125)
 • A tőzsdézés alapjai 127

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/