Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Valóság – 2023/6. (digitális)

1 100Ft

A Valóság, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) társadalomtudományi folyóirata először 1958 végén, decemberben jelent meg. Az akkor még kéthavi lapot azzal a céllal indította útnak a szerkesztőbizottság, hogy címének megfelelően a valóság mélyebb megértésének, a progresszív társadalmi gondolat terjesztésének orgánuma legyen.

Alcímében előbb a TIT társadalomtudományi folyóiratának, majd csak a TIT havi folyóiratának nevezte önmagát, azaz végig kötődött alapítójához, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulathoz, mely magát az 1841-ben alapított Királyi Magyar Természettudományi Társaság, és az 1901-ben megalakult Társadalomtudományi Társaság utódjának tekinti.

 

Az 1964 januárjától havilappá vált Valóság napjainkban is feladatának tartja, hogy behatóan és közérthetően foglalkozzon hazánk és a nagyvilág gazdasági, politikai, történelmi, kulturális és ideológiai kérdéseivel, s tájékoztassa olvasóit valamennyi társadalomtudomány és az azokhoz kapcsolódó természettudományi diszciplína legújabb és legfontosabb eredményeiről.

Az 1989 utáni időszaktól a szerkesztőségi álláspont szerint a Valóság – profiljából adódóan – nem foglalkozik napi politikával, ekképp hazai és külhoni szerzőgárdája nem ettől függően verbuválódik. A sokoldalú tájékoztatás igényéből következően a lap nem akarja helyettesíteni egyetlen tudományos folyóirat tevékenységét sem, hiszen a társadalomtudományi ismeretek magas szintű terjesztését tekinti fő feladatának.

Mindazonáltal a folyóirat nemcsak a történelem, a nyelvtudomány, a jogtudomány, a szociológia vagy éppen a filozófia témaköreiből merít, hanem igyekszik problémaérzékeny cikkeket is közölni, például a zöldenergia, a robottechnika, a művészet, a viselkedés- és környezetkultúra, az ökológiai és demográfiai krízisek témáiban.

Tekintse meg a lap tartalomjegyzékét lejjebb görgetve a termék leírásánál, vagy a termékgalériában!

Digitálisan letölthető termékeink esetében a letöltendő fájlt egyedi azonosítóval látjuk el, egy vásárlást követően egy felhasználó legfeljebb három alkalommal töltheti le a megvásárolt terméket.

Leírás

A Valóság folyóirat 2023. 6. lapszámának digitális változata

 

 • Búcsú Pomogáts Bélától 1
 • Karikó Sándor: Miben rejlik a boldogság? Amikor a filozófiai, a pszichológiai és a pedagógiai mondanivaló összecseng 2
 • Sárhegyi Tamás: A kiállított múlt: A Magyar Királyi Fegyveres Erők Múzeuma Torontóban 19
 • Surányi Dezső: A Moesz-vonal háttere és érvényessége 31
 • Kiss Zoltán Károly: A tárgyalkotó művészet értéke, a művészek anyagi elismerése 39
 • Máthé Áron: Ellenkultúrák a kommunista diktatúra időszakában 67
 • Dupcsik Csaba: A szociológia gyanús tudománnyá vált… Cseh-Szombathy László helye a magyar szociológiatörténetben 73
 • Simon János: Cseh-Szombathy László és Harsányi János barátsága 80
 • Haász Sándor: Rendszerszemlélet és családdinamika a szociális munka látóterében 91
 • Mészáros József: A szociológia módszertanának forradalmai 98
 • Bozsonyi Károly: A Big Data forradalma és a jelentés ellenforradalma a társadalomtudományok módszertanában 105
 • Vekov Károly: Elvetélt bizánci reneszánszból Nagy-Románia. Egy állameszme etnogenezise 111

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/