Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Valóság – 2023/5. (digitális)

1 100Ft

A Valóság, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) társadalomtudományi folyóirata először 1958 végén, decemberben jelent meg. Az akkor még kéthavi lapot azzal a céllal indította útnak a szerkesztőbizottság, hogy címének megfelelően a valóság mélyebb megértésének, a progresszív társadalmi gondolat terjesztésének orgánuma legyen.

Alcímében előbb a TIT társadalomtudományi folyóiratának, majd csak a TIT havi folyóiratának nevezte önmagát, azaz végig kötődött alapítójához, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulathoz, mely magát az 1841-ben alapított Királyi Magyar Természettudományi Társaság, és az 1901-ben megalakult Társadalomtudományi Társaság utódjának tekinti.

 

Az 1964 januárjától havilappá vált Valóság napjainkban is feladatának tartja, hogy behatóan és közérthetően foglalkozzon hazánk és a nagyvilág gazdasági, politikai, történelmi, kulturális és ideológiai kérdéseivel, s tájékoztassa olvasóit valamennyi társadalomtudomány és az azokhoz kapcsolódó természettudományi diszciplína legújabb és legfontosabb eredményeiről.

Az 1989 utáni időszaktól a szerkesztőségi álláspont szerint a Valóság – profiljából adódóan – nem foglalkozik napi politikával, ekképp hazai és külhoni szerzőgárdája nem ettől függően verbuválódik. A sokoldalú tájékoztatás igényéből következően a lap nem akarja helyettesíteni egyetlen tudományos folyóirat tevékenységét sem, hiszen a társadalomtudományi ismeretek magas szintű terjesztését tekinti fő feladatának.

Mindazonáltal a folyóirat nemcsak a történelem, a nyelvtudomány, a jogtudomány, a szociológia vagy éppen a filozófia témaköreiből merít, hanem igyekszik problémaérzékeny cikkeket is közölni, például a zöldenergia, a robottechnika, a művészet, a viselkedés- és környezetkultúra, az ökológiai és demográfiai krízisek témáiban.

Tekintse meg a lap tartalomjegyzékét lejjebb görgetve a termék leírásánál, vagy a termékgalériában!

Digitálisan letölthető termékeink esetében a letöltendő fájlt egyedi azonosítóval látjuk el, egy vásárlást követően egy felhasználó legfeljebb három alkalommal töltheti le a megvásárolt terméket.

Leírás

A Valóság folyóirat 2023. 5. lapszámának digitális változata

 

 • Harsányi Réka: Élményalapú interakció-tervezés a digitális művészetben 1
 • Janek István: Dvortsák Viktor a magyar revízió szolgálatában és a szlovják kérdés 20
 • Szabadváry Tamás: Adatok Borzsák István könyvtáros életrajzához 38
 • Bólya Anna Mária: Izzó planéták a hideg univerzumban – Markó Iván táncszínháza 42
 • Martsa Piroska: Csöndes erő – Martsa István élete és munkássága 50
 • Fülöp-Székely Anita: Hátrányos helyzetű szülők és az oktatás – Esettanulmány a szülői bevonódás témájában 53
 • Udvaros József – Takáč Ondrej: A fotogrammetria használata – Természetes anyagok és alkotások formáinak archiválása 66
 • Utry Attila: Hunnia, nevében a sorsa 74
 • Ménes András: Szülőnek lenni öröm – Benjamin Spock-portré 80
 • Gáspár Zoltán Ernő: Tudományalapú vallásreformáció versus tradicionalizmus 83
 • Turgonyi Zoltán: A konzervatív stratégia védelmében –Válasz a viszontválaszra 91
 • S. Király Béla: Gongütés pennával – Interjú Nótáros Lajos íróval 113

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/