Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Valóság – 2023/11. (digitális)

1 100Ft

A Valóság, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) társadalomtudományi folyóirata először 1958 végén, decemberben jelent meg. Az akkor még kéthavi lapot azzal a céllal indította útnak a szerkesztőbizottság, hogy címének megfelelően a valóság mélyebb megértésének, a progresszív társadalmi gondolat terjesztésének orgánuma legyen.

Alcímében előbb a TIT társadalomtudományi folyóiratának, majd csak a TIT havi folyóiratának nevezte önmagát, azaz végig kötődött alapítójához, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulathoz, mely magát az 1841-ben alapított Királyi Magyar Természettudományi Társaság, és az 1901-ben megalakult Társadalomtudományi Társaság utódjának tekinti.

 

Az 1964 januárjától havilappá vált Valóság napjainkban is feladatának tartja, hogy behatóan és közérthetően foglalkozzon hazánk és a nagyvilág gazdasági, politikai, történelmi, kulturális és ideológiai kérdéseivel, s tájékoztassa olvasóit valamennyi társadalomtudomány és az azokhoz kapcsolódó természettudományi diszciplína legújabb és legfontosabb eredményeiről.

Az 1989 utáni időszaktól a szerkesztőségi álláspont szerint a Valóság – profiljából adódóan – nem foglalkozik napi politikával, ekképp hazai és külhoni szerzőgárdája nem ettől függően verbuválódik. A sokoldalú tájékoztatás igényéből következően a lap nem akarja helyettesíteni egyetlen tudományos folyóirat tevékenységét sem, hiszen a társadalomtudományi ismeretek magas szintű terjesztését tekinti fő feladatának.

Mindazonáltal a folyóirat nemcsak a történelem, a nyelvtudomány, a jogtudomány, a szociológia vagy éppen a filozófia témaköreiből merít, hanem igyekszik problémaérzékeny cikkeket is közölni, például a zöldenergia, a robottechnika, a művészet, a viselkedés- és környezetkultúra, az ökológiai és demográfiai krízisek témáiban.

Tekintse meg a lap tartalomjegyzékét lejjebb görgetve a termék leírásánál, vagy a termékgalériában!

Digitálisan letölthető termékeink esetében a letöltendő fájlt egyedi azonosítóval látjuk el, egy vásárlást követően egy felhasználó legfeljebb három alkalommal töltheti le a megvásárolt terméket.

Leírás

A Valóság folyóirat 2023. 11. lapszámának digitális változata

Cseporán Zsolt – Kollarik Tamás – Petri Zsolt: A magyar animációoktatás strukturális változásai és fejlődési irányai 2. rész 1

SZÁZADOK
V. Molnár László: Az orosz abszolutizmus „felvilágosodása” a sikerek és kudarcok mérlegén 16
Vizvári Béla: A ciprusi problémáról és a Földközi-tenger keleti medencéjéről 3. rész 28
Rigó Balázs: „Sportmozgalmunkban nemkívánatos jelenségek, súlyos hibák is vannak” – Az MDP Központi Vezetőség 1954. decemberi határozata 47

MŰHELY
Huszti Elek: Álom vagy valóság? – Digitális oktatás a romák körében 1. rész 64
Szécsi Gábor: A mediatizált közösségek kora 81
Doboviczki Attila T.: Archívumépítési tapasztalatok pandémia idején – Az upecs.hu hálózati adattár 97

NAPLÓ és KRITIKA
Sipka Sándor: Magyar szimpatizáns útinaplója német földről 2022 nyarán 110
Oláh Zsolt: Kontinensnyi távolságra 114

KÜLFÖLDI FOLYÓIRATOKBÓL
Martha Rampton: Csodákat, ne varázslatot! (116) Benjamin Weiser: Ez történik, ha az ügyvédünk ChatGPT-t használ (122) Jake Wallis Simons: A gyermekeknek ellent kell mondaniuk a politikai agymosásra (125)

Az infláció pénzügyi termékekre gyakorolt hatásai 127

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/