Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Valóság – 2023/10. (digitális)

1 100Ft

A Valóság, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) társadalomtudományi folyóirata először 1958 végén, decemberben jelent meg. Az akkor még kéthavi lapot azzal a céllal indította útnak a szerkesztőbizottság, hogy címének megfelelően a valóság mélyebb megértésének, a progresszív társadalmi gondolat terjesztésének orgánuma legyen.

Alcímében előbb a TIT társadalomtudományi folyóiratának, majd csak a TIT havi folyóiratának nevezte önmagát, azaz végig kötődött alapítójához, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulathoz, mely magát az 1841-ben alapított Királyi Magyar Természettudományi Társaság, és az 1901-ben megalakult Társadalomtudományi Társaság utódjának tekinti.

 

Az 1964 januárjától havilappá vált Valóság napjainkban is feladatának tartja, hogy behatóan és közérthetően foglalkozzon hazánk és a nagyvilág gazdasági, politikai, történelmi, kulturális és ideológiai kérdéseivel, s tájékoztassa olvasóit valamennyi társadalomtudomány és az azokhoz kapcsolódó természettudományi diszciplína legújabb és legfontosabb eredményeiről.

Az 1989 utáni időszaktól a szerkesztőségi álláspont szerint a Valóság – profiljából adódóan – nem foglalkozik napi politikával, ekképp hazai és külhoni szerzőgárdája nem ettől függően verbuválódik. A sokoldalú tájékoztatás igényéből következően a lap nem akarja helyettesíteni egyetlen tudományos folyóirat tevékenységét sem, hiszen a társadalomtudományi ismeretek magas szintű terjesztését tekinti fő feladatának.

Mindazonáltal a folyóirat nemcsak a történelem, a nyelvtudomány, a jogtudomány, a szociológia vagy éppen a filozófia témaköreiből merít, hanem igyekszik problémaérzékeny cikkeket is közölni, például a zöldenergia, a robottechnika, a művészet, a viselkedés- és környezetkultúra, az ökológiai és demográfiai krízisek témáiban.

Tekintse meg a lap tartalomjegyzékét lejjebb görgetve a termék leírásánál, vagy a termékgalériában!

Digitálisan letölthető termékeink esetében a letöltendő fájlt egyedi azonosítóval látjuk el, egy vásárlást követően egy felhasználó legfeljebb három alkalommal töltheti le a megvásárolt terméket.

Kategóriák: , Product ID: 18402

Leírás

A Valóság folyóirat 2023. 10. lapszámának digitális változata

Farkas Attila: Fenntarthatóság és zöldpolitika 1

Századok
Jakabffy Imre: Egy fiatal térképész szemén keresztül
Az 1946-os párizsi béketárgyalások (napló) 2. rész 17

Vizvári Béla: A ciprusi problémáról
és a Földközi-tenger keleti medencéjéről 1. rész 37

MŰHELY
Juhász Tímea – Németh Pál: Önkéntes karitatív munka
az egyetemista fiatalok és a már dolgozók körében –
egy empirikus kutatás tükrében 62
Farkas Gábor: Gondolat, lelkiismeret és
vallás szabadsága az Alaptörvényben 73

A művészet közege III. konferenciáról 78
Szécsi Gábor: Alkotói narratívák és értelmezési keretek az online térben 79
Erhardt Gábor: Nevezetes névtelenség – a vidéki építés útja 90
Soltész Márton: A keletkező gondolat poétikája – Pilinszky-redivivus 99

NAPLÓ és Kritika
Makkai Béla: Hatalomváltások kihívásai
és a szabadkai (bácska–bánsági) zsidóság, 1918–1945

 

 

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/