Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Természet Világa – 155. évfolyam 7. lapszám (digitális)

1 100Ft

A Természet Világa a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) havonta megjelenő folyóirata, legfontosabb feladatának a magyar vonatkozású tudományos eredmények tudománynépszerűsítő célú közlését tekinti. A lap sokszínű, gazdagon illusztrált, emellett hűen őrzi a korábbi évtizedekre jellemző magas színvonalat és nyelvi igényességet. Szerzői között a magyar tudományos élet meghatározó alakjai sorakoznak, akik mind a Kárpát-medencében, mind a világ más tájain a hazai természet- és műszaki tudományok hírnevét öregbítik. Szakszerkesztői a természettudományok különböző területein és a kommunikáció tudományában képzett szakemberek.

A folyóiratban a tudományos eredmények bemutatásának teljességre való törekvése mellett könnyedebb, olvasmányosabb témák is helyet kapnak, így az egy-egy tudományterületben elmélyülni szándékozó kutatók, mérnökök, tanárok ugyanúgy megtalálják a kedvükre való olvasmányt, mint az egyetemi hallgatók vagy a középiskolások. Utóbbi célcsoporttal a lap kiemelten foglalkozik és cikkei, diákpályázatai révén ösztönzi a természet- és műszaki tudományok iránt elkötelezett tanulókat önálló tapasztalatok gyűjtésére és azok értelmezésére, az eredmények értékelésére, írásos beszámoló készítésére, egyszersmind a kutatói pályára.

A folyóiratot 1869-ben a TIT Magyar Természettudományi Társulat akkori főtitkára, Szily Kálmán alapította azzal a célkitűzéssel, hogy a lap magyar nyelvű írásaival a természettudományos ismereteket terjessze hazánkban. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat kötelékében, neves kutatókból álló szerkesztőbizottság közreműködése és elismert szerkesztők munkája révén a folyóirat napjainkra a hazai tudományos ismeretterjesztés egyik meghatározó szereplőjévé vált. Működését 2004-ben Magyar Örökség Díjjal, 2013-ban Millenniumi Díjjal ismerték el.

Leírás

A Természet Világa folyóirat 2023. 7. lapszámának digitális változata

Címlapképünk: Illusztráció az Érintésre változó növények című cikkünkhöz
Kisvarga Szivia:  Érintésre változó növények –  Jelentős folyamat a kertészeti termesztésben 290
Kocsis ERzsó: Sítalpas világelső marsjárók –  A vörös bolygó felfedezésének korai kudarcai 297
Sári László: A Hegykirály és a költők szava – „Az istenek ezredévei alatt sem tudnám elzengeni neked a Himalája dicséretét” 302
Szabad János: A szegényember tehene – Kecskegenetika 306
Hérincs Dávid: Folytatódó meleg idő – 2024 tavaszának időjárása 314
Varga Levente: Tehenek és robotok – A fejés automatizálása 317
Farkas Csaba: Akváriumokról – nemcsak akvaristáknak – Különleges tudományhistória 321
Vermes Nikolett: A magyar opera tudományos mezsgyére lép – Interjú Bánkövi Dorottyával és Bánkövi Gyulával 323
Szilágyi Zsuzsa: Választások és tanulságok – Tudományt az Európai Parlamentbe! 326
FÖLDTUDOMÁNYI FIGYELŐ (Szoucsek Ádám) 329
Sz. zS.: Tudományos játszóház Brüsszelben – Kisiskolásoktól érettségizőkig 332
FOLYÓIRATSZEMLE 335
DIÁKMELLÉKLET (Kalinics Evelin: Láthatatlan színkavalkád) 338

További információk

Évszám

2022

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/