Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Természet Világa – 155. évfolyam 5. lapszám (digitális)

1 100Ft

A Természet Világa a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) havonta megjelenő folyóirata, legfontosabb feladatának a magyar vonatkozású tudományos eredmények tudománynépszerűsítő célú közlését tekinti. A lap sokszínű, gazdagon illusztrált, emellett hűen őrzi a korábbi évtizedekre jellemző magas színvonalat és nyelvi igényességet. Szerzői között a magyar tudományos élet meghatározó alakjai sorakoznak, akik mind a Kárpát-medencében, mind a világ más tájain a hazai természet- és műszaki tudományok hírnevét öregbítik. Szakszerkesztői a természettudományok különböző területein és a kommunikáció tudományában képzett szakemberek.

A folyóiratban a tudományos eredmények bemutatásának teljességre való törekvése mellett könnyedebb, olvasmányosabb témák is helyet kapnak, így az egy-egy tudományterületben elmélyülni szándékozó kutatók, mérnökök, tanárok ugyanúgy megtalálják a kedvükre való olvasmányt, mint az egyetemi hallgatók vagy a középiskolások. Utóbbi célcsoporttal a lap kiemelten foglalkozik és cikkei, diákpályázatai révén ösztönzi a természet- és műszaki tudományok iránt elkötelezett tanulókat önálló tapasztalatok gyűjtésére és azok értelmezésére, az eredmények értékelésére, írásos beszámoló készítésére, egyszersmind a kutatói pályára.

A folyóiratot 1869-ben a TIT Magyar Természettudományi Társulat akkori főtitkára, Szily Kálmán alapította azzal a célkitűzéssel, hogy a lap magyar nyelvű írásaival a természettudományos ismereteket terjessze hazánkban. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat kötelékében, neves kutatókból álló szerkesztőbizottság közreműködése és elismert szerkesztők munkája révén a folyóirat napjainkra a hazai tudományos ismeretterjesztés egyik meghatározó szereplőjévé vált. Működését 2004-ben Magyar Örökség Díjjal, 2013-ban Millenniumi Díjjal ismerték el.

Kategóriák: , Product ID: 18928

Leírás

A Természet Világa folyóirat 2023. 5. lapszámának digitális változata

TRUPKA ZOLTÁN – BOROSS KATALIN: Kincsesbánya az égbolton – Interjú Szabó Róberttel            194

VERMES NIKOLETT: A fajtanemesítéstől a lombik facsemete programig – Interjú Hrotkó Károllyal              205

JUHÁSZ LAJOS: Réticsík – Az év hala        208

BÖSZÖRMÉNYI ANIKÓ: Hány mag van a süntök termésében? – Termésvizsgálat                212

SZABAD JÁNOS : Baromfi-tanulságok – Válogat, mint tyúk a kendermagban         216

FARKAS CSABA: Terjed és urbanizálódik — Hódpatkány lépten-nyomon                222

SZILÁGYI ZSUZSA: Öt forgatókönyv – A tudomány jövője              226

FÖLDTUDOMÁNYI FIGYELŐ (Szoucsek Ádám)     229

FOLYÓIRATSZEMLE          233

DIÁKMELLÉKLET (Fazakas Bendegúz: Kék rizsjácint-vendégségben, Sinka Márton − Benavides Sebastian: A közösség intelligenciája)   239

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS      246

ERDÉLYI ÉVA: Pásztormúzeum és látogatóközpont – Hortobágy megújult kiállításai           248

További információk

Évszám

2022

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/