Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Természet Világa – 155. évfolyam 2. lapszám (digitális)

1 100Ft

A Természet Világa a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) havonta megjelenő folyóirata, legfontosabb feladatának a magyar vonatkozású tudományos eredmények tudománynépszerűsítő célú közlését tekinti. A lap sokszínű, gazdagon illusztrált, emellett hűen őrzi a korábbi évtizedekre jellemző magas színvonalat és nyelvi igényességet. Szerzői között a magyar tudományos élet meghatározó alakjai sorakoznak, akik mind a Kárpát-medencében, mind a világ más tájain a hazai természet- és műszaki tudományok hírnevét öregbítik. Szakszerkesztői a természettudományok különböző területein és a kommunikáció tudományában képzett szakemberek.

A folyóiratban a tudományos eredmények bemutatásának teljességre való törekvése mellett könnyedebb, olvasmányosabb témák is helyet kapnak, így az egy-egy tudományterületben elmélyülni szándékozó kutatók, mérnökök, tanárok ugyanúgy megtalálják a kedvükre való olvasmányt, mint az egyetemi hallgatók vagy a középiskolások. Utóbbi célcsoporttal a lap kiemelten foglalkozik és cikkei, diákpályázatai révén ösztönzi a természet- és műszaki tudományok iránt elkötelezett tanulókat önálló tapasztalatok gyűjtésére és azok értelmezésére, az eredmények értékelésére, írásos beszámoló készítésére, egyszersmind a kutatói pályára.

A folyóiratot 1869-ben a TIT Magyar Természettudományi Társulat akkori főtitkára, Szily Kálmán alapította azzal a célkitűzéssel, hogy a lap magyar nyelvű írásaival a természettudományos ismereteket terjessze hazánkban. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat kötelékében, neves kutatókból álló szerkesztőbizottság közreműködése és elismert szerkesztők munkája révén a folyóirat napjainkra a hazai tudományos ismeretterjesztés egyik meghatározó szereplőjévé vált. Működését 2004-ben Magyar Örökség Díjjal, 2013-ban Millenniumi Díjjal ismerték el.

Leírás

A Természet Világa folyóirat 2023. 2. lapszámának digitális változata

PATKÓS ANDRÁS: Atomórával a sötét anyag nyomában – Mire jó az atomszökőkút? 50

ERDŐS LÁSZLÓ: Az év rovarfaja idén a sisakos sáska – Cukiság az ízeltlábúak világban 55

SZABAD JÁNOS: Günanderek és kimérák – Mozaikok késlekedő és/vagy többszörös megtermékenyülésből 60

TÜSKÉS ANNA: A magyar kikerics kutatója –  Interjú Száraz Péter biológussal 66

MACZÁK MÁRTON: Hollywood aranykora – 100 éve történt 73

VERMES NIKOLETT: A gyermeki agy titka – Mindkét féltekét egyszerre használják 79

TÓSZEGI ZSUZSANNA: Interjú Daróczi Csabával – Képi látás, esztétikum, kompozíció 82

MAKSAY GÁBOR: Kiút a bábeli zűrzavarból – Bioszemiotika alulnézetben 86

Földtudományi figyelő (Szoucsek Ádám) 90

MOLNÁR CSABA: Régen nem csak a lányok voltak vérszívók – Ősszúnyog borostyánból 93

 

 


			

További információk

Évszám

2022

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/