Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Természet Világa – 154. évfolyam 8. lapszám (digitális)

1 100Ft

A Természet Világa a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) havonta megjelenő folyóirata, legfontosabb feladatának a magyar vonatkozású tudományos eredmények tudománynépszerűsítő célú közlését tekinti. A lap sokszínű, gazdagon illusztrált, emellett hűen őrzi a korábbi évtizedekre jellemző magas színvonalat és nyelvi igényességet. Szerzői között a magyar tudományos élet meghatározó alakjai sorakoznak, akik mind a Kárpát-medencében, mind a világ más tájain a hazai természet- és műszaki tudományok hírnevét öregbítik. Szakszerkesztői a természettudományok különböző területein és a kommunikáció tudományában képzett szakemberek.

A folyóiratban a tudományos eredmények bemutatásának teljességre való törekvése mellett könnyedebb, olvasmányosabb témák is helyet kapnak, így az egy-egy tudományterületben elmélyülni szándékozó kutatók, mérnökök, tanárok ugyanúgy megtalálják a kedvükre való olvasmányt, mint az egyetemi hallgatók vagy a középiskolások. Utóbbi célcsoporttal a lap kiemelten foglalkozik és cikkei, diákpályázatai révén ösztönzi a természet- és műszaki tudományok iránt elkötelezett tanulókat önálló tapasztalatok gyűjtésére és azok értelmezésére, az eredmények értékelésére, írásos beszámoló készítésére, egyszersmind a kutatói pályára.

A folyóiratot 1869-ben a TIT Magyar Természettudományi Társulat akkori főtitkára, Szily Kálmán alapította azzal a célkitűzéssel, hogy a lap magyar nyelvű írásaival a természettudományos ismereteket terjessze hazánkban. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat kötelékében, neves kutatókból álló szerkesztőbizottság közreműködése és elismert szerkesztők munkája révén a folyóirat napjainkra a hazai tudományos ismeretterjesztés egyik meghatározó szereplőjévé vált. Működését 2004-ben Magyar Örökség Díjjal, 2013-ban Millenniumi Díjjal ismerték el.

Leírás

A Természet Világa folyóirat 2023. 8. lapszámának digitális változata

MACZÁK MÁRTON: New York City létrejötte – 125 éve történt 338
ADORJÁN GÁBOR: Antibiotikum bölcsőszájból – Küzdelem a patogénekkel 345
TOLNAY DOLLY – ERDŐS LÁSZLÓ: Egy sokoldalú park Amerikában – Közösségi tér és természetvédelem 350
ÚJSZEGI JÁNOS: Ivarváltó békák – A kitridgomba-fertőzés váratlan hatása 355
SZABAD JÁNOS: X-kromoszóma-inaktiváció és a vörös/fekete tarka macskák – Funkcionális mozaikok 360
TIT-DOSZ díjátadó 367
FARKAS CSABA: Nyestkutya, a teáskanna – Róla ugorhatott át a SARS-CoV-2 az emberre? 368
F. Cs.: A burnout-szindróma – Nem betegség, de kezelhető 371
Körforgásos gazdálkodás 374
FÖLDTUDOMÁNYI FIGYELŐ (Szoucsek Ádám) 378
DIÁKMELLÉKLET (Horváth Hanna: Gerincferdülésem gyógyulása – Avagy hogyan kerülnek lassan egyenesbe a dolgok) 381
Folyóiratszemle (Landy-Gyebnár Mónika) 389
MÁRKUS BÁLINT: Parazitaportrék – Az élővilág potyautasai? 392

 

 

 

További információk

Évszám

2022

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/