Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Természet Világa – 154. évfolyam 1. lapszám (digitális)

1 100Ft

A Természet Világa a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) havonta megjelenő folyóirata, legfontosabb feladatának a magyar vonatkozású tudományos eredmények tudománynépszerűsítő célú közlését tekinti. A lap sokszínű, gazdagon illusztrált, emellett hűen őrzi a korábbi évtizedekre jellemző magas színvonalat és nyelvi igényességet. Szerzői között a magyar tudományos élet meghatározó alakjai sorakoznak, akik mind a Kárpát-medencében, mind a világ más tájain a hazai természet- és műszaki tudományok hírnevét öregbítik. Szakszerkesztői a természettudományok különböző területein és a kommunikáció tudományában képzett szakemberek.

A folyóiratban a tudományos eredmények bemutatásának teljességre való törekvése mellett könnyedebb, olvasmányosabb témák is helyet kapnak, így az egy-egy tudományterületben elmélyülni szándékozó kutatók, mérnökök, tanárok ugyanúgy megtalálják a kedvükre való olvasmányt, mint az egyetemi hallgatók vagy a középiskolások. Utóbbi célcsoporttal a lap kiemelten foglalkozik és cikkei, diákpályázatai révén ösztönzi a természet- és műszaki tudományok iránt elkötelezett tanulókat önálló tapasztalatok gyűjtésére és azok értelmezésére, az eredmények értékelésére, írásos beszámoló készítésére, egyszersmind a kutatói pályára.

A folyóiratot 1869-ben a TIT Magyar Természettudományi Társulat akkori főtitkára, Szily Kálmán alapította azzal a célkitűzéssel, hogy a lap magyar nyelvű írásaival a természettudományos ismereteket terjessze hazánkban. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat kötelékében, neves kutatókból álló szerkesztőbizottság közreműködése és elismert szerkesztők munkája révén a folyóirat napjainkra a hazai tudományos ismeretterjesztés egyik meghatározó szereplőjévé vált. Működését 2004-ben Magyar Örökség Díjjal, 2013-ban Millenniumi Díjjal ismerték el.

Leírás

A Természet Világa folyóirat 2023. 1. lapszámának digitális változata

 

Babinszki Edit: A kutatórobot testközelből – Egy tudományos világcsúcs rövid története 1
Járai Antal: Lakásunk fűtése és a kémia alaptörvényei – A hőtan főtételei 7
Embey-Isztin Antal: Egy korai klímakatasztrófa – Amikor a kék bolygó fehér hógolyóvá változott 14
Vincze-Tiszay Gabriella: Békésy György személyisége – Egy Nobel-díjas egyéniség 20
Pályázati felhívás 25
Pál Bernadett: A vízjég keresése a Holdon – Kutatási tapasztalatok Japánban 26
Farkas Csaba: Ha meglepő a téli hóesés – Mediterrán lepkefajok megjelenése is várható 32
F. Cs.: Ürgerét létesült Solymáron – Együtt a természetért 35
Szentpéteri László: Az Orion űrhajó – Újra a Holdon! 38
Földtudományi figyelő (Szoucsek Ádám) 42
Folyóiratszemle (Landy-Gyebnár Mónika) 45

További információk

Évszám

2022

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/