Tartalom kihagyása Lábléc kihagyása

Valóság – 2023/7. (digitális)

1 100Ft

A Valóság, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) társadalomtudományi folyóirata először 1958 végén, decemberben jelent meg. Az akkor még kéthavi lapot azzal a céllal indította útnak a szerkesztőbizottság, hogy címének megfelelően a valóság mélyebb megértésének, a progresszív társadalmi gondolat terjesztésének orgánuma legyen.

Alcímében előbb a TIT társadalomtudományi folyóiratának, majd csak a TIT havi folyóiratának nevezte önmagát, azaz végig kötődött alapítójához, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulathoz, mely magát az 1841-ben alapított Királyi Magyar Természettudományi Társaság, és az 1901-ben megalakult Társadalomtudományi Társaság utódjának tekinti.

 

Az 1964 januárjától havilappá vált Valóság napjainkban is feladatának tartja, hogy behatóan és közérthetően foglalkozzon hazánk és a nagyvilág gazdasági, politikai, történelmi, kulturális és ideológiai kérdéseivel, s tájékoztassa olvasóit valamennyi társadalomtudomány és az azokhoz kapcsolódó természettudományi diszciplína legújabb és legfontosabb eredményeiről.

Az 1989 utáni időszaktól a szerkesztőségi álláspont szerint a Valóság – profiljából adódóan – nem foglalkozik napi politikával, ekképp hazai és külhoni szerzőgárdája nem ettől függően verbuválódik. A sokoldalú tájékoztatás igényéből következően a lap nem akarja helyettesíteni egyetlen tudományos folyóirat tevékenységét sem, hiszen a társadalomtudományi ismeretek magas szintű terjesztését tekinti fő feladatának.

Mindazonáltal a folyóirat nemcsak a történelem, a nyelvtudomány, a jogtudomány, a szociológia vagy éppen a filozófia témaköreiből merít, hanem igyekszik problémaérzékeny cikkeket is közölni, például a zöldenergia, a robottechnika, a művészet, a viselkedés- és környezetkultúra, az ökológiai és demográfiai krízisek témáiban.

Tekintse meg a lap tartalomjegyzékét lejjebb görgetve a termék leírásánál, vagy a termékgalériában!

Digitálisan letölthető termékeink esetében a letöltendő fájlt egyedi azonosítóval látjuk el, egy vásárlást követően egy felhasználó legfeljebb három alkalommal töltheti le a megvásárolt terméket.

Leírás

A Valóság folyóirat 2023. 7. lapszámának digitális változata

 

 • Búcsú Tellér Gyulától 1
 • Varga Gábor: Digitalizáció a bankjegyek tervezésében 2
 • Biernaczky János: Jóléten és technikán túl 23
 • Makkos Nándor: Egyenlő bánásmód a tisztesség árnyékában 42
 • Hágen András: Az alkotás útján elindult Schweitzer Miklós 53
 • Lányi Gusztáv: Család és Biblia: Szent család-elemzések.
  Pszicho-teológiai összefüggések 56
 • Bólya Anna Mária: Adalékok az állami népi együttesek történetéhez:
  a folklóranyag színpadi feldolgozásának kérdései
  a szkopjei állami népi együttes kapcsán 72
 • Fehér Anikó: A kállai kettős 81
 • Kővágó Zsuzsa: A Magyar Iskola szemléletével nevelt
  táncművészek-pedagógusok szerepe,hatása táncművészetünk
  újragondolásában 87
 • Timár Mihály: Pedagógiai és művészeti megújulás az újfolklorizmus jegyében.
  Timár Sándor tevékenysége 91
 • Koósz István: Határok és japánok 99
 • Pető Zoltán: Konzervatívok és haladárok 103
 • Márfai M. László: Látás és tekintet között 107

Hírlevél

* kötelező mezők


Kérjük válasszon, hogyan kereshetjük fel önt az Élet és Tudomány nevében:
Az e-mailjeink láblécében található linkre kattintva bármikor leiratkozhat. Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatos információkért látogassa meg weboldalunkat: https://eletestudomany.hu/adatkezelesi-tajekoztato/