A világ élelmének 95 százaléka a talaj felső termékeny rétegében terem. A termőföld azonban ijesztő mértékű pusztulásnak indult az utóbbi másfél évszázadban, miközben élelmiszereink egyre silányabb minőségűek és nem képesek kielégíteni az emberek tápanyagszükségletét. Amennyiben a mai ütemben folytatódik a talajok degradációja, már csak fél évszázadra elegendő termőföldünk marad. Vajon visszafordítható ez a változás? A…
Az ENSZ közgyűlése két éve a Talajok nemzetközi évének nyilvánította 2015-öt, december 5-ét pedig a Talaj világnapjának. Az „egészséges talajokat az egészséges életért” felhívás a tudatos és fenntartható talajművelésre, környezetkímélő tápanyag-gazdálkodásra és nem utolsó sorban a talajszennyezés elleni összefogásra kívánja terelni a figyelmet. Az OTKA által támogatott kutatásunk ez utóbbi ügyet szolgálja a parányi talajlakó…
Az időjárást nagyon sok minden befolyásolja – ezért is olyan nehéz előre jelezni. De vajon megváltoztatja-e a helyi időjárást például az, hogy milyen a terület mezőgazdasági hasznosítása? Rajkai Kálmán a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézetében dolgozik immár negyven éve. A talajról, a talaj szemcseösszetételéről, az időjárásról és a növények vízfelvételéről kérdeztük.
Bajomi…