Előfizetés a lapra

Szimpatikus számok

betű, lélektani lelemények, önértékelés, pszichológia, szám

2019/09/10

Az egészséges ember önértékelése pozitív, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy szereti önmagát. Azonban sokan vannak, akik nem szívesen hirdetik, hogy jó véleménnyel vannak saját magukról – például azért, mert ezt szerénytelenségnek tartják –, így azok a tesztek, melyek nyíltan rákérdeznek az önértékelés szintjére, torzíthatnak. Ezért a pszichológusok megpróbáltak olyan módszereket kidolgozni, melyek nem igénylik, hogy az ember tudatosan minősítse önmagát.

Az egyik ilyen teszt például abból áll, hogy a válaszadónak 0-tól 49-ig minden számról pontozással meg kell határoznia, mennyire szereti. Hmm, van ennek a feladatnak bármi értelme…? Annak ellenére, hogy látszólag semmi, az eredmény beszédes lehet. Az embereknek csakugyan van valamiféle érzelmi viszonyulásuk a különböző számokhoz – némelyiket jobban kedvelik a többinél. S hogy ez mit árulhat el az önértékelésről? Nos, a tapasztalat az, hogy aki a születési dátumában szereplő számokat különösen kedveli, az voltaképpen önmagáról nyilatkozik, hiszen ezek a számok a saját személyével állnak kapcsolatban.

Ugyanezt az értékelést el lehet végezni az ábécé betűivel is, és ilyenkor azt kell figyelni, hogy a válaszadó nevében szereplő betűk magasabb pontszámot kaptak-e, mint az „idegen” betűk.

Vizsgálták azt is, hogy kedvenc számaink és betűink befolyásolják-e mindennapi döntéseinket. Volt olyan kísérlet, melynek eredménye szerint az emberek könnyebben fizetik ki azt az árat, amely a születési dátumukra emlékeztet, illetve szívesebben választanak olyan márkát, mely a saját nevük betűit tartalmazza – ám az eredmények nem mindig voltak egyértelműek.

Két pszichológus – Stefan Stieger és Zlatan Krizan – feltette a kérdést: az, hogy valakinek melyek a kedvenc számai, csak a személyes körülményektől (elsősorban a születési dátumtól) függ, vagy annak is van szerepe, hogy milyen kultúrában, melyik országban él az illető?

A kutatók hat országból – Ausztriából, Magyarországról, Horvátországból, Franciaországból, az USA-ból és az Egyesült Királyságból – több mint hatszáz embert kértek meg arra, hogy pontozással jelöljék meg, mennyire szeretik az 1-től 36-ig terjedő egész számokat. Az értékeléseket összevetették azzal, hogy az egyes kultúrákban karácsonykor melyik az ajándékozás napja. Magyarországon és Ausztriában ugyanis december 24-én, a kutatásban szereplő másik négy országban azonban 25-én adják át a karácsonyi ajándékokat. A kutatók gyanúja beigazolódott: nálunk és Ausztriában a 24-es számot, a többi országban viszont a 25-öst kedvelték jobban.

Stieger és Krizan a számok népszerűségét annak fényében is megvizsgálta, hogy az egyes országokban milyen az iskolai érdemjegyek rendszere. Ausztriában az 1-es a legjobb, az 5-ös a legrosszabb jegy, hazánkban és Horvátországban viszont éppen fordítva. (Az USA-ban és az Egyesült Királyságban betűkkel minősítenek, Franciaországban pedig egy bonyolultabb, húszpontos rendszert alkalmaznak.) A feltételezés ebben az esetben is igazolódott: Ausztriában az 1-es szám sokkal népszerűbb volt, mint az 5-ös, Magyarországon és Horvátországban pedig éppen fordítva.

Mindez azt jelenti, hogy a számokhoz – akár tudtunkon kívül is – valamiféle jelentést társítunk, és ez befolyásolja hozzájuk való érzelmi viszonyunkat. Azonban a különböző számok nemcsak önmagunk jelképei lehetnek, így az önértékelés felmérésekor érdemes figyelembe venni, hogy a számok, melyek egy személy születési dátumában szerepelnek, nem bírnak-e egyébként is kiemelt jelentőséggel az adott kultúrában.

Mannhardt András

2019/24