Előfizetés a lapra

Méhnyakrák okozta halálozás

adatok és tények, biológia, HPV, méhnyakrák, nőgyógyászat, oltás, rák, statisztika, szűrés, társadalomtudomány

2015/01/15

Ez a daganatfajta a méhnyak nyálkahártyáján általában hosszú évek alatt, szinte panasz- és tünetmentesen kifejlődő elváltozás. A méhnyakrák okozta halálozás a fejlett országokban nem magas, és évtizedek óta csökkenő irányzatot mutat. Kockázata a szexuálisan aktív életkorban nagyobb, és a genitális higiéné hiánya, valamint a humán papilloma (HPV) vírussal való fertőzöttség tovább növeli.

 Az 1970-ben az Európában legmagasabb méhnyakrák halálozást mutató 5 ország közül az éllovas Romániában négy évtized alatt továbbra is nőtt (4%-kal) a betegség százezer lakosra jutó halálozása, Dániában 70, Lengyelországban 44, Csehországban azonban 42, Magyarországon 30-%-kal csökkent.

 Magyarországon 1976-tól minden 20 évesnél idősebb nőn elvégzett nőgyógyászati vizsgálatot szűrővizsgálattal kötöttek egybe. 1987 és 1989 között a vizsgálatok száma elérte az 1,3 milliót, a 2000-es évek közepén pedig a 2 milliót is. A lakosság átszűrtsége azonban alacsony maradt, ezért a szűrőtevékenység halálozást jelentősen csökkentő hatása is elmaradt. A személy szerinti azonosítás hiánya miatt egyeseket többször is szűrtek évente, sokakat pedig soha. A jelenleg is élő gyakorlat szerint fokozott biztonságban csak azok vannak a betegséggel szemben, akik rendszeresen járnak nőgyógyászhoz. Ők azonban eddig is a kevésbé veszélyeztetett csoportba tartoztak. A jól bevált nyugat-európai modellhez hasonlóan az egyszerűbb (sejtminta) vizsgálatok alapellátásba építése hatékonyabb lehetne. A jelenleg alkalmazott komplex vizsgálat feltételei kevesebb, mint 1000 nőgyógyászati vizsgálatokra alkalmas rendelőben adottak csak az országban, döntően nagyvárosokban. A háziorvosi behívásra, a rendelőben elvégzett szűrővizsgálat akár teljes átszűrtséget is eredményezhetne.

 2012-ben Magyarországon 1069 megbetegedés fordult elő, és 426-an haltak meg a betegségben. A védekezés leghatékonyabb eszköze a rendszeres szűrés és a HPV elleni védőoltás együttes alkalmazása. 2014 őszétől a HPV elleni védőoltás is bekerült a magyar védőoltások hivatalos rendszerébe. Az állam minden 12. életévét betöltött hetedik osztályos lánynak ingyenesen elérhetővé teszi a magas védettséget biztosító vakcinát. Az idősebbek azonban összesen közel 60 ezer forintért juthatnak csak hozzá a háromszor ismételt védelemhez.

JÁVORSZKYNÉ NAGY ANIKÓ

2014/49