Előfizetés a lapra

Kossuth-hölgymál

biológia, botanika, fotó, héjafű, növény

2019/07/05

Egy terület növényvilágának legértékesebb elemei a kizárólag ott előforduló, bennszülött növények. Kevesen tudják, hogy van olyan növény, mely kizárólag fővárosunk területén, illetve annak közvetlen környezetében fordul csak elő. Alig ismerjük, védetté is csupán az utóbbi időben nyilvánították és nem kell gondolkodnunk azon, vajon hol láttunk korábban róla fotót, ugyanis a hátlapon látható az első nyomtatásban megjelent kép róla.

Ismeretlenségének oka, hogy rendkívül nehéz azonosítani. Az igen bonyolult taxonómiájú hölgymál (Hieracium) – vagy régi nevén héjafű – nemzetség tagja, melyen belül nagyon sok fajt, alfajt, köztes, illetve átmeneti alakot írtak le, s azok csak apró részletekben különböznek egymástól. Határozásuk nehéz, még a szakemberek is gyakran csak a könnyebben felismerhetőkkel foglalkoznak.

A Kossuth-hölgymált elsőként a kiváló magyar botanikus, Borbás Vince írta le 1877-ben a Hármashatár-hegyről. A kor szokásaitól eltérően a növényt rendkívüli részletességgel mutatta be és több publikációjában is megemlíti. Mivel eredeti tudományos neve, a Hiearcium danubiale már „foglalt” volt, vagyis ilyen néven már korábban elneveztek egy másik fajt, az újabb keresztségben Soó Rezsőtől kapta a ma is használatos Hieracium kossuthianum nevét.

Mai ismereteink szerint az ez idő tájt nyíló Kossuth-hölgymál a Budai-hegység, a Pilis és a Visegrádi-hegység néhány pontján fordul csak elő. Legegyszerűbben a Hármashatár-hegyen találkozhatunk vele, ahol turistautak mentén is megjelenik. Itt azonban számos más, nagyon hasonló rokona is él, ezért ne a fotó alapján próbáljuk beazonosítani!

Kép és szöveg:

Riezing Norbert

2019/23