Előfizetés a lapra

Forradalmi játék, játékosított forradalom

alkalmazás, informatika, Mistory, okostefelon, program, telefon, történelem

2016/05/05

1848. március 15. eseményei a legtöbbünk számára jól ismertek. Ismerősen cseng a Pilvax kávéház neve, ahol a márciusi ifjak a forradalom terveit szövögették, Landerer nyomdája, ahol a 12 pontot és a Nemzeti Dalt nyomtatták, a Kiskörúton sétálva pedig már legalább egyszer mindenki elképzelte Petőfi Sándort a Nemzeti Múzeum lépcsőinek tetején, ahogyan épp költeményét olvassa fel a zúgolódó tömegnek. De vajon hányan tudják, hogy az a kávéház, amelyet ma Pilvaxként ismerünk, nem azonos a forradalmárok kedvelt találkozóhelyével? Hányan ismerik fel azt az épületet, amely egykoron Landerer nyomdájának adott otthont? Tudja-e bárki, hogy Petőfi valójában mit is mondott a múzeum előtt? Ezekre a rejtélyekre és további történelmi érdekességekre derül fény a Mistory legújabb, március 15-re létrehozott ünnepi kalandjátékával, mely sorra ismerteti meg a forradalom helyszíneit és eseményeit Budapest belvárosában.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem innovációs laborjában született meg a Mistory applikáció 2014-ben, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és egyre szélesebb közösségnek nyújt aktív kikapcsolódást szabadidejében.

Az alkalmazás lényege, hogy gamifikáció, azaz játékosítás révén képes egy egyszerű városnéző túrát érdekes kalandjátékká alakítani, amelynek fő­sze­rep­lő­jévé az applikáció használói válnak. A különböző történeteket végigjátszva, a játékos hol egy bűntény kusza szálainak felfejtésében segédkezik, hol szabadkőművesek után kutat, hol pedig egy izgalmas fantasy-be csöppen.

Az idei nemzeti ünnepre egy olyan történettel készült a csapat, mely valódi időutazásra hívja a játékosokat. Az ünnepi játék, a forradalom napjából azt a kevésbé ismert momentumot ragadja meg, amikor a Nemzeti Múzeum portása, Kovács Péter beengedte Petőfiéket a mai Bródy Sándor utca felőli hátsó kapun, és ezzel segítette a történelmi események további kibontakozását. A játékosoknak különféle feladványokat kell megoldaniuk, hogy megtalálják Kovács bácsit, és így „sikerre vigyék” a forradalmat. A kaland a Pilvax kávéháztól – pontosabban az eredeti Pilvax közeléből – indul, a helyszínen azonban egy finom fekete helyett csak a forradalom kávésa, Fillinger János üzenete várja a „forradalmárokat”. A körülbelül 45 perces játék olyan ismeretekkel és élményekkel gazdagítja a játékosokat, amelyre egy hagyományos történelemóra nem feltétlen ad lehetőséget.

A Mistory mint újszerű megoldás

A Mistory nem csupán egy hagyományos kincskereső alkalmazás, a gamifikáció lehetőségeit kihasználva, a csapat célja egy olyan informatív játék létrehozása volt, mely a szórakoztatás mellett ismeretterjesztésre is alkalmas.

Napjainkban számos területen alkalmazott módszer a játékosítás, mely segítségével bármilyen ismeretanyag izgalmasabbá, érdekesebbé tehető, annak befogadói motiváltabbá válnak, és hatékonyabban képesek  az új tudást elsajátítani. A Mistory jól használható olyan területeken – mint például az oktatás és a turisztika –, ahol már megjelent az igény a játékosításra, de az elérhető eszközök nem felelnek meg a felmerülő felhasználói igényeknek.

Vitathatatlan, hogy a Mistory kiválóan alkalmazható pedagógiai célokra, erre szeretnének rámutatni az alkotók a nemzeti ünnep alkalmából létrehozott játékkal. Az applikáció egy olyan felületet kínál, melyet az oktatók felhasználhatnak arra, hogy megszólítsák az okostelefonokkal együtt felnövő generációkat, és a technológia segítségével adják át a tananyagot. Az applikáció által nyújtott vizualitás, illetve az adott történelmi helyszínen informálisan szerzett ismeretek – legyenek azok történelmi, irodalomtörténeti, művészettörténeti vagy épp más területet érintőek – bizonyítottan hosszabb távon megmaradnak az ember memóriájában, így a mobilalkalmazás megkönnyítheti a tanulás folyamatát és az elsajátított információk felidézését is.

Felfedezni a várost az alkalmazással

A Mistory sikerét kiválóan példázza, hogy a csapat eredményesen szerepelt a tavalyi Microsoft Imagine Cup versenyen, ahol a világdöntőbe jutva, elhozta a közönségdíjat.

Az alkalmazás történetei izgalmas, kihívást jelentő, ugyanakkor teljesíthető küldetések, melyek akár egyénileg, akár családdal, vagy barátokkal játszva is igazi élményt nyújtanak. A játék során ugyanis a felhasználóknak történetekhez kapcsolódó logikai feladatokat, fejtörőket, rejtvényeket kell megoldaniuk. Számos feladványtípusnak köszönhetően a játékmenet mindig fordulatos és élményteli szellemi kihívás marad. Az applikáció játék közben a környezet érdekességeiről is informál, így képes azokat is a felfedezés örömében részesíteni, akik korábban úgy gondolták, hogy már jól ismerik a városukat.

A CSAPATRÓL

Az alapítók Musicz Péter és Szabó Levente 2014 augusztusában kezdték el a Mistory fejlesztését. A csapathoz később csatlakozott Turalska Luca (UX/UI Designer), Schmidt Barbara (UX Researcher) és Juhász Nikolett (Marketinges). Schmidt Barbara az ügyféligények kutatásával, a felhasználói élmény javításával, illetve gamifikációval foglalkozik, míg Turalska Luca a letisztult, felhasználóbarát dizájnról gondoskodik. Juhász Nikolett pedig az offline és online marketing, illetve PR-tevékenységet koordinálja. A március 15-i játék Szilágyi Adrienn, az MTA BTK Történettudományi Intézet munkatársának segítségével készült.

 

JUHÁSZ NIKOLETT

SZILÁGYI ADRIENN

 

A játék ingyenesen letölthető a Google Play Áruházból. Bővebb információkért látogasson el a játék honlapjára: www.mistorygame.com

 

2016/11