Előfizetés a lapra

Esszépályázat gondolkodók számára az idegrendszer és az agy működéséről

agy, agykutatás, idegrendszer, Magyar Idegtudományi Társaság, pályázat, Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

2014/01/23

A külső és belső ingereket gyorsan feldolgozó, összehangolt mozgásválaszokat indító központi idegrendszer kifejlődése alapfeltétel volt a gyors helyváltoztatásra képes állati szervezetek kialakulásához. A szárazföldi gerincesek törzsfejlődése során ez a központi információ-feldolgozó és irányító rendszer minden szervnél gyorsabban fejlődött. Ez lehetővé tette a közvetlen test-válaszoknál bonyolultabb, tapasztalaton, emlékezeten, tanuláson alapuló reakció-rendszerek megjelenését, a magasabb szellemi működés kialakulását. A világot a közvetlen biológiai igényeken túl is megismerni kívánó és céltudatosan használni tudó szellemi aktivitás vezetett az emberi civilizáció kialakulásához és folyamatos fejlődéséhez. De vajon mennyit tudunk a fejlődést „végrehajtó” szerv, az agy felépítéséről és működéséről? Megérthetjük-e az emberi agy működését eszközként saját emberi agyunkat használva?

Az agy és az agykutatás megismertetését szolgáló amerikai (DANA) és európai (FENS-EDAB) szervezetek minden évben meghirdetik az Agykutatás Hetét. Ezen a héten világszerte agykutató szakemberek mutatják be érdeklődő, gondolkodó nem-agykutató embertársaiknak azt, amit ma az agyról tudni lehet, és hogy miért fontosak, hogyan zajlanak az  agykutatások.

A magyarországi Agykutatás Hete rendezvény keretében a Magyar Idegtudományi Társaság, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és az Élet és Tudomány hetilap pályázatot hirdet – nem agykutatóknak – az agyi, idegrendszeri szabályozás „hétköznapi” megnyilvánulásairól. 

Mindenkinek vannak olyan élményei, amelyeken el lehet gondolkodni. Gondolhatunk olyan jelenség-sorokra, mint pl. beütöm a kezem, azonnal elkapom, de a fájdalmat csak később érzem;  megdörzsölöm a szememet és „csillagokat” látok; a csecsemő kezdetben több próbálkozással bizonytalanul nyúl a tárgyak felé, ami a kisgyereknél már azonnali  gyors reakció; koncentráltan foglalkozom egy gondolattal és közben  „beugrik” egy oda teljességgel nem illő kép, emlék stb.

 A pályázat meghirdetői 8-10 ezer karakter (n, szóközökkel)  terjedelemben várnak olyan esszéket, amelyek

a) mindennapi létezésünk egy-egy villanását kívánják megmagyarázni az  idegi működés különböző szintjein zajló folyamatokkal;

b) önálló ábrákkal illusztrált leírást kívánnak adni egy idegsejt-hálózat lehetséges működéséről.

 A pályázatokat agykutató szakemberekből és tudományos újságírókból álló zsűri bírálja el.

Az első három helyezett a Nemzeti Agykutatási Program által felajánlott díjban részesül, valamint a Magyar Idegtudományi Társaság támogatásával bekapcsolódhat egy hazai agykutató műhely munkájába. A legjobbnak ítélt pályamunkákat szerkesztett formában az Élet és Tudomány hetilapban közzétesszük.

 A pályázatokat egy nyomtatott és egy elektronikus (DVD) példányban az Élet és Tudomány Szerkesztőségéhez kérjük beküldeni.

Postai cím: 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 16.

A pályázatok postára adási határideje: 2014. február 25.

 

 

Magyar Idegtudományi Társaság,

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat,

Élet és Tudomány

 

 

 

2014/5