Előfizetés a lapra

Az elméleti minimum

fizika, könyv, könyvtermés, tankönyv, typotex

2014/02/04

A fizika hazánkban sajnos nem tartozik a legnépszerűbb tudományágak közé, ezért sokak számára a megszerezhető tudás minimuma valószínűleg a maximum is. Így aztán kissé csalóka lehet a kötet címe, melyben az elméleti minimum fogalma Lev Landautól, a zseniális orosz fizikustól származik. Ennyit kellett ugyanis tudnia annak, aki munkatársa akart lenni. De nála ez a minimum majdem mindazt jelentette, amit ő maga tudott. Leonard Susskind, a szerző lejjebb tette a mércét. Nála az elméleti minimum azt jelenti, amivel már egy szinttel feljebb lehet lépni.

A könyv az Egyesült Államokban a Stanford Egyetem felnőttképzési programjának előadássorozata alapján készült. Susskind, akit a húrelmélet egyik megalkotójaként ismernek, laikus érdeklődőknek tartott előadásokat a fizika alapjairól. A meglepően népszerű sorozatokról videofelvételek is készültek, melyek a Youtube-on is megtalálhatók. Ezek alapján készült az írott változat George Hrabovsky – aki egy tudományos kutatással és oktatással foglalkozó nonprofit cég elnöke – közreműködésével. Susskind az ismeretek átadását a maga számára is fontosnak tartja, hiszen így fogalmaz: „…akkor értek meg igazán valamit, amikor rájövök, hogyan lehet azt világosan elmagyarázni”.

Valójában a klasszikus mechanikát bemutató tankönyvről van szó, melyben igyekeztek a minimumot nyújtani, már ami a terjedelmet illeti. De lényegében minden benne van, amit tudni kell a klasszikus mechanikából ahhoz, hogy a „hallgató” tovább tudjon lépni a kvantummechanika világába. A szerző tulajdonképpen egyszerű kérdéseket tesz fel minden fejezet elején, melyekre a fizika nyelvezetét, törvényeket, jelenségeket, hatásokat ismertetve mégis alapos választ ad. Feladatokkal, gondolatkísérletekkel, levezetésekkel és a legfontosabb matematikai egyenletekkel tárgyalja a különböző témaköröket. Sok egyéb mellett szó esik mozgásról és dinamikáról, szimmetriákról és megmaradási törvényekről, elektromos és mágneses erőkről stb. A feladatok megoldásához pedig az olvasó megkapja segítségül a differenciál- és integrálszámítást, illetve a deriválást.

Mivel gyakorlatilag tankönyvről van szó, leginkább speciális gimnáziumi osztályoknak vagy egyetemi kiegészítő irodalomnak ajánlható. A kötetet azonban a szerzők a fizika iránt érdeklődő laikusoknak szánták. A maga kategóriájában valóban világos és élvezetes műről van szó. Ám leginkább azok számára lesz az, akik – ha nincsenek is napi kapcsolatban a fizikával, de – mindenképpen jó viszonyt ápolnak a matematikával.

(Elméleti minimum. 2013. Typotex Kiadó, 380 oldal, 3490 forint)

TRUPKA ZOLTÁN

2014/3