Előfizetés a lapra

Az ellenállhatatlan hármas: só, cukor, zsír

biológia, könyv, könyvtermés, Park Kiadó, táplálkozás

2014/07/29

Egy nagyon fontos és aktuális könyvet szeretnék ajánlani olvasóinknak, hiszen minden ember számára fontos az egészsége, a közérzete, a jóléte. Mára a fogyasztói társadalom a táplálkozás terén nagy kihívások elé állít bennünket – egészségünket, fizikai és jórészt szellemi működésünket is nagymértékben meghatározza táplálékunk minősége, mennyisége…

 

A könyv tudományos igényességgel szolgál útmutatóként a tekintetben, hogy miként maradhatunk egészségesek, és segít nekünk tisztábban látni, érteni a világban megjelenő – a táplálkozásunkat érintő – folyamatokat: mi idézhet elő függőséget bennünk valamely étel iránt? Miért eszünk sokszor tovább akkor is, ha a szervezetünk már jóllakott? Miért választjuk a tápérték nélküli, de ízletes és nagyon hizlaló élelmiszereket annak ellenére, hogy tudjuk: ártalmunkra lehet? Mi az oka annak a lelki jelenségnek, melyben bűntudatot érzünk, haragszunk magunkra, szégyent is érzünk, mivel tudjuk, hogy nem szabadna az újabb fogást vagy adagot is még megennünk – és mégis eszünk és eszünk tovább …?

 Sokaknak ismerős kérdések ezek, amelyeket nem tudunk megmagyarázni önmagunknak, környezetünknek – és most e könyvből megtudhatjuk, mi okozza e jelenségeket, és azt is, mi módon tudunk szembeszállni velük és hogyan vehetjük át az irányítást táplálkozási szokásaink felett.

 A könyv írója, David A. Kessler gyermekorvos, jogász és író. Rengeteg példával, olvasmányosan mutatja be agyunk biokémiai folyamatait, a szervezetünk energiaegyensúlyra való törekvését, a homeosztázist és egy eddig széles körben nem igazán ismert folyamatot: a jutalmazó rendszert. Az agyunk jutalmazó központját stimulálva érheti el ugyanis egy élelmiszer, hogy azt mérték nélkül fogyasszuk. Akkor is, mikor már szervezetünknek nincs rá szüksége – sőt még tovább is, mikor már ártalmunkra van. Milyen összetevők kellenek ennek elérésére? Cukor, só és zsír. E három összetevő finom elegye megtéveszti szervezetünk szabályozó rendszerét, így világunk civilizált részein az emberi test elhízottá és temérdek betegségre hajlamossá – vagyis lassan életképtelenné – válik. Tudatossággal, odafigyeléssel tehetünk ez ellen, mindennek egyik fontos lépése lehet e könyv elolvasása is.

(Muszáj annyit enned? Park Kiadó. 2013, 296 oldal, 3500 forint)

LÁSZLÓ LILLA

2014/27