Előfizetés a lapra

Szenvedély és analízis

Alexandra Kiadó, Freud, könyv, könyvtermés, pszichiátria

2014/07/14

Freud korában egy középosztálybeli nő vagy férjhez ment, majd gyerekeket szült, cselédeket tartott és társasági eseményeken vett részt, vagy – ha nem volt ilyen „szerencsés”, akkor – maga is cselédnek állt. A magasabb társadalmi osztályokból származó hölgyek társalkodónőként, a gyerekek mellett „kisasszony”-ként dolgoztak, de a munkaadójuk soha nem felejtette el éreztetni velük, hogy ők is alkalmazottak: sem a munkaadóik, sem a többi cseléd nem tartották maguk közé tartozónak.

A könyv címszereplője, Minna épp az egyik ilyen állástól megcsömörlötten beállít nővéréhez, a hat gyereket nevelő Marthához, a híres pszichiáter, Sigmund Freud feleségéhez. A két testvér egymás szöges ellentéte. Minna olvasott, önálló, szabad és éles elméjű, aki képtelen alávetni magát a konvenciók által meghatározott szabályrendszernek, Martha viszont „tipikus feleség”, akinek minden energiáját a gyerekek nevelése és a cselédek irányítása foglalja le. Az érdeklődési köre nem terjed túl a társasági események részletein és a kézimunka-egylet ügyes-bajos dolgain.

 Mikor Minna megérkezik a családhoz, mindenki nagy örömmel fogadja, hiszen levesz némi terhet a nővére válláról, a gyerekek imádják, Freud pedig méltó szellemi társat talál benne. A dolgozószobájába zárkózott tudós élete felpezsdül, a sok, néha éjszakába nyúló beszélgetés óhatatlanul egyre közelebb hozza őket egymáshoz. A legújabb kutatási eredmények, a szenvedélyesen gyűjtött műtárgyak és egyéb témák után a társalgás észrevétlenül fordul át az ellenállhatatlan és egyre inkább kibontakozó kölcsönös vágyakozás felé. Freud elsöprő rohamot indít, melynek Minna csak ideig-óráig képes ellenállni, hogy azután belezuhanjon a szerelem, szenvedély és mardosó bűntudat legmélyebb bugyrába. Abban az időben a közvélekedés szerint az erényes feleségek és anyák nem lelték örömüket a testi szerelemben – házastársi kötelezettségnek tekintették, ellentétben a prostituáltakkal és kitartott nőkkel, akik jogosan élvezhették a „hús örömeit”. Szegény Minna bűntudatát még a testvérével szembeni árulás érzése is tetézte, mégis hihetetlen erővel és méltósággal engedi sodorni magát a végzet zuhataga által.

 A könyv igazi női érzékenységgel megírt mű. Szerzői, Karen Mauck és Jennifer Kaufmann két amerikai hölgy, egyikük író és televíziós producer, másikuk újságíró. A századfordulós Bécs hangulata teljesen rabul ejti az olvasót, a szereplők élő, árnyalt érzelmekkel teli figurák. Az utószóból megtudjuk, hogy a történet valós tényeken alapul – a két főszereplő levelezésén, melyből a kritikus időszakban ugyan minden levél hiányzik, de ezzel mintegy alátámasztja az amúgy is sejthető valóságot. A mű nemcsak korrajz, hanem bepillantás egy zseniális tudós magánéletébe.

(Freud szeretője. Alexandra Kiadó, 2013. 360 oldal, 3145 forint)

KOVÁCS GABRIELLA

2014/26