Előfizetés a lapra

Shakespeare – a hollandok védelmében

agave könyvkiadó, könyv, könyvtermés, krimi, regény, történelem

2014/08/21

Rory Clements Herceg című könyvében régi ismerősünkkel, John Shakespeare-rel találkozhatunk újra – immár szomorú körülmények között. Angliában a királynő, Erzsébet nagyhatalmú főminiszterének, Sir Robert Cecilnek újra az ő szolgálataira van szüksége. A katolikus spanyol uralom terrorja elől a Németalföldről az országba menekülő protestáns hollandok ellen plakátokon uszítanak Londonban és életükre törnek. Egyre fenyegetőbb méreteket ölt az angol fővárosban az idegengyűlölet, a felhergelt londoniak úgy érzik, a hollandok megélhetésüket fenyegetik. Miközben Shakespeare-t nyomozása vidékre szólítja, egy robbantásban meghal szeretett felesége is.

Az izgalmas, több szálon futó történeti krimi innentől sötét fordulatot vesz, valamiféle nyomasztó hangulat lengi be a regényt. Az elkeseredett John Shakespeare eleget tesz az állam érdekeinek, de nem tudja elűzni a gondolatot, hogy felesége miatta, az ő nyomozása miatt halt meg.

 Nem tudja felvidítani öccse, William sem, aki színtársulatával és színésztársaival együtt keveredik bele a történetbe, és segít végül a megoldáshoz, a bonyolult összeesküvés kibogozásához, amelyben az idegengyűlölet felizzítása csak a hatalmi játszmák elleplezésére szolgált.

 Clements regényében a szereplők egy része valós történeti figura, akárcsak a kor eseményei, amelyekben történetük formálódik. A krimi izgalmain kívül azonban a szerző elénk tárja a napjainkban is aktuális problémát: mint tudja a legjózanabb emberek ítéletét is megtéveszteni, cselekvéseit rossz irányba fordítani az idegenekkel szembeni előítélet, amelynek alapja sokszor a tudatlanság. John Shakespeare azonban kíváncsian és előítéletek nélkül ismerkedik szomszédaival, a holland betelepülőkkel, azok szokásaival, kultúrájával és végül igaz barátokra lel bennük.

(Herceg. Agave Kiadó, 432 oldal, 3280 forint)

– J –

2014/29