Előfizetés a lapra

Pantera visszatért

agave könyvkiadó, fikció, könyv, könyvtermés, regény, történelem

2014/01/23

Újra megérkezett Pantera nyomozó, hogy az őrült Nero császár megbízásából nyomozzon. Ezúttal a helyszín Palesztina, Cázárea, Jeruzsálem és a Maszada-erőd.

 Izgalmasak a szereplők is, hiszen – ahogy megszokhattuk M. C. Scott korábbi regényében ­– ezúttal is keveredik a fikció a történelem tényeivel. A Róma, a király eljövetele című könyv egyik fontos szereplője ugyanis Juszaf, aki valójában az a Flavius Josephus, akit az utókor történetíróként ismert meg, s akinek elbeszéléséből tudhatunk például a zsidóknak a rómaiak elleni I. századi felkeléséről, a Ma-szada-erődbe való kivonulásukról és megrázó halálukról. Történeti figura az egyik főszereplő, Szaulosz is, akit a keresztény világ Pálként ismer. Ám valóban ismerjük őt, és tudjuk a zsidók felkelésének okát? Scott úgy sejti, hogy nem, és megrajzolja a maga Szauloszát, akit Pantera üldöz – hogy miért, az derüljön ki a könyvből és a szerző meghökkentő utószavából.

Adva van tehát a történeti környezet, amely önmagában is fordulatos, heroikus és végül tragédiába torkolló, ezt fűszerezi meg az írónő egy izgalmas krimi és nyomozás szálaival. Nyerő páros – mondhatni –, és így is van. Scott ügyesen mozgatja a szálakat, mindvégig fenntartva az érdeklődést, ugyanakkor a történelmi események menetét figyelembe véve és tiszteletben tartva. Így leszünk részei magunk is a múlt történéseinek és ismerkedünk meg észrevétlenül egy amúgy bonyolult és nehezen követhető eseményekkel zsúfolt korral.

(Agave Kiadó, 2013, 443 oldal, 3480 forint)

- J -


2014/1