Előfizetés a lapra

Földrengések furcsaságai

cunami, földrengés, földtudomány, jelek, katasztrófa, szeizmológia

2016/03/30

Tavaly december 7-én Tádzsikisztánt egy 6,8 erősségű rengés rázta meg közép-európai idő szerint 8:50-kor. Debrecenből az egyik gyógyszergyárból fél óra múlva megkeresték telefonon a budapesti Obszervatóriumot, hogy a nagy pontosságú laboratóriumi mérlegeik „szaladnak”. A tőlük 4000 kilométerre kipattant rengés felületi hullámai – elérve hazánkat – okozták a mérlegek kilengését!

Időnként újra és újra megráznak minket pusztító földrengések hírei. Milyen jó volna előre jelezni ezeket, hogy időben menteni tudnánk életünket, értékeinket! A szeizmológusok sajnos nem tudják időben jelezni ezeket a katasztrófákat, csak a korábbi megfigyelések alapján egy valószínűségi értéket adnak meg, hogy például Magyarország területén egy 5,5–6 magnitúdójú földrengés mekkora visszatérési idővel várható.

 Hazánk 1998 óta betartja az Eurocode 8 szabványrendszert, amely szerint egy épülettípust olyan méretű földrengésre kell tervezni, amekkora azon a területen 50 év leforgása alatt 10 százalékos valószínűséggel előfordulhat.

 Egyelőre tehát csak felkészülni tudunk e jelenségekre. Mégis igen sok érdekes beszámolót lehet olvasni földrengéseket megelőző megfigyelésekről. A szakmabeliek sokáig (többségük még ma is) szkeptikusok voltak, de egyre több megdöbbentő felvételt lehet találni internetes portálokon. A beszámolók szerint például a kutyák a rengés előtt 10–20 másodperccel már izgatottak lettek, és elszaladtak!

Érdekes megfigyelések

2015. december 15-én Komárom–Esztergom megyében, Bábolna térségében 2,3-as magnitúdójú földrengés pattant ki, igen sekély, 4 kilométeres mélységben. A rengést olyan hang kísérte, mintha egy kazán robbant volna fel, és a kutyák izgatottan vonyítottak a rengés idején.

 Az ember hallási tartományához képest szélesebb sávban érzékelnek az állatok. A talajhoz közel, azzal közvetlenül érintkezve jóval érzékenyebbek a környezetünk egyéb változásaira is.

 2015. december 7-én Tádzsikisztánt egy M=6,8 erősségű rengés rázta meg közép-európai idő szerint 8:50-kor. Debrecenből a TEVA Gyógyszergyár egyik osztályáról fél óra múlva megkeresték telefonon a budapesti Obszervatóriumot, hogy az elektronikus laboratóriumi mérlegeik, amelyek 5, illetve 6 tizedgrammnyi pontossággal dolgoznak, „szaladnak”. A mérlegek nem tudták megtalálni a nulla pontot, hanem kis negatív és pozitív értékek között szabálytalanul mozgott a digitálisan kijelzett érték. Ezek a precíziós műszerek a rezgéscsillapítás végett gránitbetétes vízszintezhető asztalokon nyugszanak, igen nagy pontosságú mérésre kialakított helyiségekben. Magát a mérlegek kilengését a 4000 kilométerre kipattant rengés felületi hullámai okozták, ahogy elérték hazánkat!

 Nepál fővárosában Katmandu térségében 2015. április 25-én egy 7,8-as erősségű rengés pattant ki. A heves földmozgás a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavinát indított el. A rengés epicentrumához nagyon közeli katmandui szállodában, a Summit Hotelben a katasztrófa idején egy medencés partit rendeztek, így sok szemtanúja volt a szokatlan jelenségnek, hogy a rázkódás micsoda erővel korbácsolta fel a vizet. A földrengés 8 000 áldozattal járt és körülbelül 17 000 sebesültet tartanak számon.

Már a görögök is!

Arról, hogy az állatok előre megérzik a földrengéseket, az első írásos feljegyzés Görögországból származik Kr. e. 373-ból. A leírás szerint egy pusztító földrengést megelőzően „kutyák üvöltöttek, sok patkány, menyét, kígyó és százlábú mászott elő rejtekhelyéről”. Kínában és Japánban úgy tekintenek az állatokra, mint amelyek szerves részei a nemzeti földrengés-előrejelző rendszernek. Az egyik nagy siker az előjelzésre 1975-ben történt, amikor Haicheng kínai város tisztviselői megrémültek a kutyák és más állatok különös és ideges viselkedésétől, és elrendelték a 90 000 lakosú város kiüresítését. Csupán néhány órával később a 7,3 magnitúdójú földrengés elpusztította a város épületeinek mintegy 90 százalékát!

A rendkívüli módon felkorbácsolt medence vizéről a katmandui hotelben készült felvétele

Tapasztalatok szerint előjel lehet még a kutakban a víz szintjének megváltozása, amit észleltek is egy évvel később, 1976-ban a kínai Tangshan város térségében. Egy csapat szeizmológust küldtek oda, de azok nem találtak semmilyen arra utaló bizonyítékot, hogy földrengés készülődne kipattanni. A szakértők befejezve a terepbejárást, visszatértek Tangshanba, ahol aznap éjszakára megszálltak, hogy másnap hazatérhessenek. A 7,6 magnitúdójú földrengés azonban őket is megölte. Velük együtt az áldozatok száma 240 000 körül lehetett.

Különös fényjelenségek!

Nem csoda, hogy a földrengéseket szeretnénk előre jelezni, hiszen a pusztításuk óriási! Kínában majd három nappal a 2008. május 12-ei szecsuani 8-as erősségű földrengés előtt több ezer varangy járta az utcákat Mianzhuban, de akkor az erdész úgy nyilatkozott, hogy ez normális. A földrengés napján Wuhanban az állatkertben – majdnem 1000 kilométerre az epicentrumtól – a zebrák izgatottan dörömböltek fejükkel az ajtón, az elefántok pedig vadul lengették törzsüket és ormányukat. Az állatkert oroszlánjai és tigrisei – amelyek rendszerint alszanak délben – élénken járkáltak, öt perccel a rengés előtt pedig több tucat páva kezdett el rikoltani! Körülbelül 70 000 halálos áldozattal járt a rengés és 18 ezren eltűntek.

A 2008. május 12-i szecsuani földrengés előtt 30 perccel fotózták ezeket a furcsa felhőket

 A földtudományokkal foglalkozó szakemberek közössége a földrengésekhez kapcsolható fényjelenségek valódiságában sokáig erősen kételkedett, amíg az elmúlt néhány évtizedben nem sikerült filmre venni ezeket, hála a mobiltelefonok elterjedésének. E furcsa fények néhány nappal vagy néhány másodperccel a földrengés előtt jelentkezhetnek. Egy szemtanú beszámolója szerint a Christchurch-ben (Új-Zéland) 2011. február 22-én éjjel kipattant 6,3 magnitúdójú rengést a következő jelenség előzte meg: „Minden hihetetlenül csendes volt, még szél sem mozdult. A kristálytiszta égbolton rengeteg csillag látszott, ám egyszer csak – ahogy nézte a várost a szemtanú – hatalmas, ragyogó fehér fény villanását lehetett látni délről északra, amely nagyon hasonlított egy villámhoz, majd dübörgés hallatszott és lesújtott a rengés. Ez a jelenség azután a földrengés alatt és azt követően ismét megtörtént.”

 Jim Berkland amerikai geológus a Hold és a Nap árapályának hatását vizsgálta és feltételezte, hogy egy hónapban kétszer, újhold és telehold idején, amikor összeadódik a Nap és a Hold árapály ereje, egy „ablak” jön létre, amikor nagyobb valószínűséggel pattannak ki rengések. Erre alapozva előre felhívta a figyelmet arra, hogy 1 héten belül San Francisco partjainál földrengés várható, ami 1989. október 17-én be is következett egy 7,9-es erősségű rengés formájában! Jim Berkland geológust akkor felfüggesztették két hónapra az állásából, és megkérte a kormány, hogy több riasztást ne adjon ki, mert pánikot kelt vele. Berkland további elmélete szerint a macskák és kutyák megérzik, ha egy katasztrófa közeledik, ezért elszöknek otthonról, és ilyenkor megemelkedik az elveszett kedvencek száma az újsághirdetések között. Ezeket figyelve további riasztásokat adott ki.

A börtön küszöbén

Az olaszországi L’Aquila városát 2009. április 6-án 6,3-as méretű földrengés rázta meg. Következtében majdnem 10 ezer épület rongálódott meg, 30–40 ezren váltak hajléktalanná, és legalább 307 halálos áldozata volt a katasztrófának. 2012 októberében egyenként 6 év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek 6 tudóst, akiket gondatlanságból elkövetett emberölésben talált bűnösnek a l’aquilai bíróság, mivel az előrengések alapján nem tudták helyesen időben jelezni a nagy erejű főrengést. Az ítélet nagy felháborodást váltott ki tudományos körökben világszerte, mivel a tudomány jelenlegi állása szerint a földrengéseket nem lehet előre jelezni, ezért nincs felelőse sem a tragédiának. 2012-ben az olasz fellebbviteli bíróság a felháborodást követően felmentette az elítélteket.

 A National Hazards and Earth System Science-ban megjelent cikk fotója az L’Aquilától  30 kilométerre készült, 2008. június 8-án látható fénygömböt mutatja

De hogyan hozhattak mégis ilyen ítéletet? Mint kiderült, a katasztrófa-előrejelzési bizottság a földrengés előtt néhány nappal összeült, mivel a mérési adatok nagy erejű földrengés kipattanásának lehetőségére utaltak, de a szakértők azzal nyugtatták az előrengések miatt már pánikba esett lakosságot, hogy nem kell semmitől se tartaniuk, a sok kis rengéssel kioldódtak a szeizmikus feszültségek. Egyedül Bernardo de Bernardinist, az olasz polgári védelem volt elnökhelyettesét ítélték el két év felfüggesztett börtönbüntetésre abban a párhuzamos perben, amelyet az áldozatok családtagjainak egy csoportja indított. Rokonaik ugyanis épp a megnyugtató bejelentés miatt töltötték az éjszakát az otthonukban, amely rájuk omlott, és így az életüket vesztették. Tanulság: mivel nem lehet előre jelezni a földregéseket, egy szakértő azt sem mondhatja, hogy nem fog a közeljövőben katasztrofális erejű földrengés bekövetkezni.

Elektromos tüskéket figyeltek meg, mikor a liszttel töltött edényben a repedést tágították, illetve zárták (Tony Shinbrot nyomán). A legvalószínűbb az, hogy a föld alatti kőzetek a vetők mentén a rengés előtt egyre nagyobb erővel összenyomódnak, egymáshoz dörzsölődnek, ami elektromos töltést generál. Ezt egyes állatok érzékelhetik, illetve hatására elektromos- és fényjelenségeket figyelhetünk meg a levegőben.

 A National Hazards and Earth System Science neves szaklapban 2010-ben tettek közzé egy részletes tanulmányt a L’Aquilát megrázó földrengés 50 kilométeres környezetében tapasztalt fényekről, amelyek a rengés előtt, alatt és után történtek. Kérdőíveket osztottak ki a lakosoknak, magán- és közintézményeknek, hármas céllal: részben, hogy felhívják az emberek figyelmét az ilyen fényjelenségek és földrengések kapcsolatára, illetve hogy új elméleteket állítsanak fel a rengés folyamataira, és hogy tájékoztassák a helyieket, hogy milyen módon lehet rögzíteni e tüneményeket. Kiderült, az érintetteknek mindössze kevesebb mint 1 százaléka hallott a földrengések fényjelenségeiről! Az összegyűjtött beszámolók szerint megfigyeltek fényes villámlásokat, tűzgömböket, szikrákat, lángnyelveket, narancs és ibolyaszínekben fénylő íveket, az elektromos hálózat zavarait, elektromos kisüléseket, valamint különös szagokat is. L’Aquila felett az égen pedig vöröslő fényeket lehetett látni, amelyek erősödtek a hegyek felé, és csak pirkadatkor tűntek el. A fényjelenségek 99 százaléka a főrengés előtt történt.

Felkészülés

A földrengés különös jelei, mint a fényjelenségek is – láthattuk – általában néhány nappal vagy akár csak másodperccel, de megelőzik azt.  Ha van rá lehetőség, vegyük ezeket filmre vagy fotózzuk le őket, ezzel sokat segíthetünk e különös jelenség megértésében. Kedvencünk vagy más állatok szokatlan viselkedését is vegyük komolyan. Előrengései is lehetnek egy nagy rengésnek, s meglehet, ezeket jelzik a nyugtalan állatok. Illetve egy nagy rengést számos utórengés követhet.

 A cunami által veszélyeztetett tengerpartokon látható táblák, melyek a figyelmeztetés mellett mutatják a menekülési irányt is egy magasabban fekvő helyre

Ha olyan országba utazunk, ahol gyakran pattannak ki földrengések, ismerkedjünk meg a földrengéseket követő honlapokkal, ahol nyomon követhetjük, hogy esetleg rengést éreztünk-e. Hazánkban ezt a www.szeizmologia.hu és a www.földrenges.hu internetes oldalakon tehetik meg. Ha tengerpartra utazunk, mérjük fel a környéket, hogy egy esetleges cunami elől merre lehet magasabb helyre menekülni, illetve ha a tenger váratlan visszahúzódását látjuk, azonnal egy távoli nagy erejű rengésre gyanakodjunk, és meneküljünk, másokat is figyelmeztetve! Egyre több tengerpartra raknak ki figyelmeztető táblákat, és van, ahol menedéket is kiépítettek szökőár esetére.

 KISZELY MÁRTA

 

Keretes írásunk:

JELEK ÉS DILEMMÁK

 A földrengést megelőző vagy kísérő különös jeleket 5 csoportba lehet osztani: 1. előjelek a felszínen és a vízben, 2. jelek az égen, levegőben, 3. állatok furcsa viselkedése, 4. elektronikus jelek, 5. egyéb különös megfigyelések. A  földrengések előrejelzését övező dilemmák elgondolkodtatók:

 Komolyabb pusztítást okozó M>6 földrengés a Földön évente körülbelül 150-ször fordul elő – ez hetente majdnem 3 rengés! Ezekből azonban csak akkor lesz hír, ha lakott területen pattan ki. De az a jóslat, hogy a jövő héten valahol lesz egy pusztító rengés, könnyen teljesülhet.

 Az állatok furcsa viselkedését sok más egyéb ok is kiválthatja, például időjárási jelenségek, párzási időszak vagy épp a gazda nyugtalansága.

  Az állatok viselkedésének és a rengésekhez társuló egyéb rendkívüli fényjelenségeknek az elemzése a tudomány peremén foglal helyet, mivel nem tudjuk, hogyan kell előidézni ezeket a jelenségeket, illetve mit éreznek az állatok. Ráadásul a leírt megfigyelések mérésekkel nem megismételhetők, nem analizálhatók.

 Minden földrengés egyedi, az állatok furcsa viselkedése nem mindig előzi meg vagy kíséri azokat, és nem minden állat viselkedik izgatottan, ott sem, ahol történnek ilyen megfigyelések.

 A rengést megelőző jelenségek az epicentrumtól távolabb, akár hónapokkal korábban is jelentkezhetnek, ez nagyon megnehezíti a riasztás helyének és időpontjának a kitűzését.

 Félő, hogy sok megfigyelés nem jut el a megfelelő szakértőhöz, ha az állásával játszik az a kutató, aki ilyenekkel mer foglalkozni.


 


 

 

 

2016/5