Előfizetés a lapra

Csodálatos természetfotók

Alexandra Kiadó, fotó, könyv, naturArt, természetfotó

2014/01/16

Kíváncsi róka néz bele közvetlen közelről a távirányított fényképezőgép optikájába. Az etetőnél két tengelic veszekszik az ennivalón akrobatikus mozdulatokkal. Pelikán nyitja tágra csőrét, amelyet a halszemoptika szokatlan perspektívából mutat. A pillanatoknak mi is részesei lehetünk, ha kinyitjuk és átlapozzuk az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent látványos albumot.

 A naturArt, azaz a Magyar Természetfotósok Szövetsége idén már huszonegyedik alkalommal rendezte meg Magyarország legrangosabb természetfotó-pályázatát a szokásos Az Év Természetfotósa cím elnyeréséért. Az idei esztendő pályázatára 307 pályázó 3822 fotóval nevezett összesen 14 kategóriában. A november eleji díjkiosztón a pályázat fődíjáért járó kisplasztikát a neves ifjú fotós, Máté Bence vehette át (nem először), aki pelikános képével egyúttal Az Év Természetfotója díjat is elnyerte. Az Év Ifjú Természetfotósa a 16 éves Balla Tihamér, míg Az Év Búvárfotósa Tökölyi Csaba lett. A több mint százhúsz lebilincselő fotográfiából rendezett kiállítás 2014. január 27-ig látogatható a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban. Jól mutatja a nagyközönség és a fotósok érdeklődését, hogy idén is a madarak és emlősök dominálnak a kiállítás képei között, de azért halak, rovarok és növények is helyet kaptak a múzeum falán.

 A kiállítás anyagából immár hagyományszerűen minden évben egy igényes fotóalbumot adnak ki, amely idén 192 oldal terjedelmű. A könyv közel hozza a nagyközönség számára a természetet, ugyanakkor a kezdő és a gyakorlott természetfotósoknak is hasznos olvasmány, mivel a pályázat legjobb 123 képének alkotóitól megtudhatják műveik születésének történetét, sőt azt is, hogy milyen eszközökkel készültek ezek a fotográfiák. A kiadvány tökéletes karácsonyi ajándék lehet egy természetbarát rokon vagy ismerős számára.

(Az év természetfotói – Magyarország. 2013, Alexandra Kiadó, 8 489 forint)

BAJOMI BÁLINT

2013/51