Előfizetés a lapra

A fontos rakomány: egy holttest

Alexandra Kiadó, könyv, könyvtermés, történelem, világháború

2014/09/03

A második világháború egyik legmorbidabb eseménye volt minden bizonnyal a portugál–spanyol határ partjainál egy tengeralattjáróból kitett holttest esete. A férfi, aki életében szinte senkinek nem kellett, halálában fontos szolgálatot tett hazájának és az emberiségnek – megmentve ezrek életét, hozzásegítve a szövetségeseket a győzelemhez: sikeresen megtévesztette ugyanis a németeket a szövetségesek szicíliai partraszállásának tervével kapcsolatban.

 Ben Macintyre könyve egy elképesztő hírszerzési trükk részleteit, egyúttal a brit hírszerzés megtévesztő hadműveletekért felelős egyik részlegének eddig ismeretlen szereplőit mutatja be. Egy londoni füstös szobában különös figurákat hoz össze a háború: unatkozó előkelőséget, oxfordi éltanulót és dörzsölt hírszerzőket. A dolguk annyi, hogy történeteket találjanak ki, és azután megteremtsék a valóság látszatát. A megtévesztés művészei voltak ők, legelképesztőbb esetük pedig a Vagdalthús hadművelet.

 A történet egyszerű volt: egy fiatal katona egy brit tábornoknak visz bizalmas levelet, amelyben véletlenül „elfecsegik”, hogy Szicíliában egy bizonyos időpontban partraszállást terveznek, hogy a szigetet visszaszerezzék a németektől. A szerencsétlen flótás azonban lezuhan repülőgépével, sodródó tetemét, a kezéhez erősített táskájával együtt spanyol halászok kihalásszák, és az Andalúziában kiválóan működő és jól jövedelmező besúgóhálózaton keresztül eljuttatják a németeknek.

 A bonyodalmak már az elején elkezdődtek, kellett ugyanis egy hulla, amely nem hiányzik senkinek. Így indult történeti küldetésére a walesi fiatalember, aki nem sokkal korábban – véletlenül vagy szándékosan, még azt sem tudta senki – patkánymérget evett és kínok között meghalt, ám Martin őrnagyként újjáéledt. A németek azonban komoly ellenfelek voltak, nem volt könnyű becsapni őket, mivel minden részletet mindig lenyomoztak.

 Tehát Charles Cholmondeley és Ewen Montagu, a füstös szoba lakói, szinte belebújtak Martin őrnagy bőrébe, hogy a figura, élete és halála lenyomozható és hiteles legyen. Teremtettek egy életet, papírokkal, szülőkkel, munkával, baráti körrel, sőt még egy szerelmessel is. Ennek érdekében például a nős Montagu kolléganőjét szemelte ki mintának, akivel szerelmes levelet is váltott, amely szintén bekerült Martin őrnagy zsebébe.

 Persze a tetemet, amely a hűtés ellenére már kezdett oszladozni, nem dobhatták le repülőről, titokban kellett tengeralattjárón a helyszínre csempészni, de produkálni kellett egy repülőbaleset nyomait is. A számtalan hihetetlen részlet a kitalálók legnagyobb meglepetésére működött. Martin őrnagy megtette dolgát, a szövetségesek partraszállását megkönnyítette Szicíliában, nekünk pedig egy nagyon élvezetes olvasmányt szerzett története elmesélésével.

(Alexandra Kiadó, 2014, 454 oldal, 3699 forint)

- J -

2014/30