Előfizetés a lapra

A Borgiáktól Litvinyenkóig

biológia, kémia, kriminológia, méreg, természettudomány

2014/03/19

Biztos van magyarázata annak, hogy miért vagyunk oda a borzongásért, miért szeretünk sokkal jobban szörnyű, hidegvérű gyilkosságokról olvasni, mint a tudományról. Mindenesetre ezt a jelenséget használta ki John Emsley, brit kémikus és ismeretterjesztő, aki Gyilkos molekulák című könyvében valóban megtörtént, a sajtóban nagy karriert befutott, szenzációs bűnesetekbe burkolva hozza közelebb olvasóihoz a kémiát.

Tíz híres mérgezéses esetet, és ezek kapcsán tíz vegyületet mutat be a szerző – azok minden, jó és rossz tulajdonságával együtt. Közben szórakoztat, oktat és tévhiteket oszlat: például hogy a „természetes anyag” csak valami jó dolog szinonimája lehet, a „mesterséges” és „szintetikus” pedig az ördögtől való. A kriminológiai vonal sincs elhanyagolva: Emsley részletesen dolgozza fel az adott gyilkosságot, más, hasonló esetekkel veti össze, a büntetőjogi, a törvényszéki orvosi és egyéb érdekes részletekbe is belemegy.

 Néhol azért előfordul egy kis aránytévesztés, olyan kémiai részletekben veszik el az olvasó, amely – ha nincs meg hozzá az alapképzettsége – kicsit túlzás lehet egy laikusoknak (is) szóló könyvben. Legfeljebb ilyenkor átlapozunk néhány oldalt. Azért minden fejezetben talál magának bőven érdekességeket az is, akit inkább csak felületesen érdekel a téma, és nem akar vagy az alapnak feltételezett tudás híján nem tud elmélyedni a kémiában.

 Nagyobb probléma a magyar kiadás más sajátossága. A könyvet láthatólag profi ismeretterjesztő írta, akinek a kisujjában van, hogyan kell felébreszteni az érdeklődést a téma iránt – de sajnos ez a fordításban nem mindig jött át, a mondatok sokszor eléggé szárazak, sőt néha magyartalanok. Ami még ennél is bosszantóbb (legalábbis annak, aki ad az igényességre), az a szövegben maradt rengeteg hiba, elütés, betűcsere. Ezek ellenére azonban egy igen jó koncepcióra épülő, érdekes könyvről van szó. Van, aki a kémiáról fog többet megtudni belőle, van, aki híres, akár történelmi bűnesetekről – de mindenképp hasznos, élvezettel olvasható kötet.

(Gyilkos molekulák. Akadémiai Kiadó, 303 oldal, 3700 forint)

 

P. B.

 

2014/8